Karácsonykor is dolgoznak a magyarok

Nyolc órában jön a stressz

A magyar dolgozók fele az ünnepek alatt is foglalkozik a munkahelyi feladataival a Randstad Workmonitor nemzetközi felmérése szerint, írja az MTI-re hivatkozva az Index.hu.

hirdetés

A reprezentatív kutatás eredményei szerint nemcsak a tűzoltók, rendőrök és orvosok dolgoznak karácsonykor: a dolgozók több mint 30 százalékától még az ünnepek alatt is folyamatos készenlétet vár el főnöke. Hasonló eredményt csak Japán produkált a 32 országot érintő felmérésben. Az Egyesült Királyságban ugyanez az arány 21-, Németországban 15-, Svédországban pedig 10 százalék.

A magyarok még az elvárt szintet is túlteljesítik, mivel a megkérdezettek fele az ünnepek idején is folyamatosan dolgozik. 36 százalék egyszerűen nem tudja megállni, hogy a szabadsága alatt ne olvassa rendszeresen a céges levelezést.

billentyűzet

A felmérés szerint a férfiaktól gyakrabban várják el a folyamatos rendelkezésre állást a főnökeik, mégis inkább a nők nem tudnak elszakadni a feladataiktól. Szabadság alatt a férfiak 62 százaléka képes letenni a munkát, a nőknek csak a fele.

Ráadásul 2013 végén a magyaroknak csak kevesebb mint 30 százaléka számít egyszeri pénzjutalomra a munkahelyén, ami így is tíz százalékos csökkenés a tavalyi évhez képest. Fizetésemelésben is csak a megkérdezettek 31 százaléka reménykedik. Összehasonlításképp Szlovákiában ugyanez az arány 50 százalék – számol be a lap.