Lakáspiac: még várni kell

Korántsem került még emelkedő pályára a hazai ingatlanpiac. Sem az árak, sem a kereslet nem nőtt olyan mértékben, hogy az az eladók szempontjából optimizmusra adhatna okot – olvasható a Balla Ingatlanirodák friss elemzésében, írja az mno.hu.

hirdetés

– Bár az idei első negyedévben kisebb mértékű emelkedés mutatkozott a használt lakások áraiban, ez a drágulás azonban éppen csak kiegyenlítette a tavalyi utolsó negyedévben bekövetkezett jelentős csökkenést – hívta fel a figyelmet Balla Ákos, a társaság tulajdonos-ügyvezetője a portálon megjelent cikkben.

A szakember meglátása szerint az idén tapasztalt növekedés is az inflációt és minden más körülményt figyelembe véve valójában – reálértéken – a korábbi áresés folytatódását jelenti.

Mindebből kivételt talán egyedül a főváros egyes kiemelt részei jelentenek. A belvárosi, a belbudai és a nagyobb presztízsű zöldövezeti kerületekben valós áremelkedést lehet érezni. Budapest más részein azonban akár újabb áresés is jöhet. Az viszont szinte mindenhol jellemző, hogy az új lakások árainál 2011 harmadik negyedéve óta folyamatos, lassú drágulás tapasztalható. Ennek oka elsődlegesen az egyre szűkülő kínálatban keresendő.