Lárva volt az ürülék

A Balatoni Limnológiai Intézet szakemberei szerint a napokban a magyar tengeren lefotózott hatalmas szennyszőnyeg nem ürülék, hanem árvaszúnyoglárva-bőr, ami egyébként teljesen természetes jelenség – írja az Origo.

hirdetés

A szakemberek állítják, az árvaszúnyogok rajzása után visszamaradó lárvabőrök és hab úszott a Balaton vizén a Tihanyi Yacht Club és a szántódi rév között, ahol száz négyzetméternél nagyobb szennyszőnyeg lebegett pünkösdkor.

Az Origo szerkesztősége kapta az olvasói fotót, amit elküldtek a Balatoni Limnológiai Intézet szakembereinek, akik arra jutottak, hogy a jelenség nem más, mint az árvaszúnyogok kirajzása. Ezek a rovarok teljes átalakulásuk előtt a tó iszapjában élnek, onnan a víz felszínére mennek, ahol bebábozódnak és kirepülnek, ekkor rengeteg lárvabőrt és habot hagynak maguk után.

A fotó szombati megjelenése után a Földművelésügyi Minisztérium vizsgálatot indított, a a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség szakemberei Tihany és Szántód között több ponton még aznap mintát vettek a Balatonból – írják a cikkben.

Úgy néz ki, a rémhírek ellenére megtartják a Balaton-átúszást Révfülöp és Balatonboglár között szombaton. A boglári önkormányzat sajtóreferense azt javasolta, az úszók ne igyanak a vízből, fogyasszanak inkább balatoni borokat.