Lejárt a tanári portfólió leadási ideje

Nem dolgoznak eleget?

November 30-ig készíthették el és tölthették fel pedagógusportfólióikat azok a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok, akik szerepelnek a miniszter által kiadott 2015-ös minősítési tervben – írja a Bama.hu

hirdetés
Erre a pedagógus-szakvizsgával és nyolc év szakmai gyakorlattal, vagy legalább 30 év szakmai gyakorlattal rendelkező tanárok jelentkezhettek. A minősítési eljárás jövőre lesz, a sikeres „vizsgázók” pedig 2016. január 1-jétől kerülhetnek a pedagógus II. kategóriába, amely magasabb fizetéssel is jár.

A pedagógus-életpályamodell tavaly szeptemberi bevezetésével minden tanárt a – gyakornoki után a legalacsonyabb fizetéssel járó – pedagógus I. kategóriába soroltak. Annak, aki magasabb kategóriába szeretne kerülni, portfóliót kell készítenie és minősítési eljáráson kell részt vennie.

Első körben azok a pedagógusok tölthették fel a portfóliójukat idén április 30-ig, akiknek legalább 14 éves szakmai gyakorlatuk és szakvizsgájuk volt. Ők már jövő január 1-jétől a pedagógus II. kategóriába kerülhetnek.

De mi lesz azokkal a tanárokkal, akik határidőre nem készültek el a szakmai önéletrajzzal, a tematikus tervekkel, a csoportprofillal, az intézményi környezet bemutatásával, a szakmai életút értékelésével? Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője elmondta, a minősítési eljárást ebben az esetben egy alkalommal megismételhetik, azonban csak újabb két év szakmai gyakorlat megszerzése után kerülhet erre sor. Ugyanakkor ezért már fizetni is kell, a vizsgadíj a minimálbér hetven százaléka. Van egy másik határidő is, a minősítési eljárást legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított tizenegy év szakmai gyakorlat után meg kell kezdeni.

 

MEGOSZTÁS
Előző cikkMSZP: hazugság volt
Következő cikkSzáguld Pécs