Még mindig menő a bakelit

Egyre kevesebb fizikai hanghordozót adnak el, de a bakelit még mindig menő. Ki hogyan vásárol zenét? Az utca emberét is megkérdeztük, írja a Metropol.hu.

hirdetés

A zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI a közelmúltban tette közzé a 2013-as hangfelvétel-értékesítésekre vonatkozó statisztikáit. Az adatok szerint a nemzetközi piacon tovább erősödött a digitális szegmens: ez az értékesítési forma adta az összes eladás 39 százalékát. Hiába növekedtek szerény mértékben a bevételek Észak-Európában, Latin-Amerikában és Európában, a világ második legnagyobb piacának számító Japánban 17 százalékos csökkenést mértek, ami az összeladásban is 3,6 százalékos csökkenést hozott az előző évhez képest.

Magyarországon évente körülbelül 20 százalékkal csökken a klasszikus hanghordozók értékesítése, míg a legális letöltési formák csak lassan terjednek – írta közleményében a MaHaSz. Ugyanakkor jó hír lehet, hogy tavaly számos új, előfizetés-alapú, úgynevezett streaming szolgáltatás indult el itthon is, így ez az év már áttörést hozhat. A szervezet számítasai szerint ebben az évben megduplázódhat a legális letöltésekből származó hazai bevétel, de szerintük ez még mindig nem fogja ellensúlyozni a fizikai hanghordozók piacának zsugorodását, olvasható a cikkben.

  • Lemezlovas

    Kedves szerkesztő! A hanglemezeknem bakelitből készülnek, hanem vinylből. Örülök, hogy segíthettem egy közkeletű félreértés tisztázásában.