Megállt a klímaváltozás?

Legalább tíz éve nem nő a hőmérséklet két méterrel a talaj felett, de hiányzik a korábbi évtizedek egyértelmű trendje a légkör más rétegeiből, az atmoszféra nedvességkészletéből és az óceánfelszín hőmérsékletéből is, adta hírül a Vg.hu.

hirdetés

Körülbelül 1998 óta szünetel a globális felmelegedés, ám ez csak olyan epizód, amely átmenetileg elfedi a felmelegedés tendenciáját, de annak érvényességét nem befolyásolja, derül ki az Éghajlatváltozási Kormányközi testület (IPCC) 2013 szeptemberében készült jelentéséből. 2002 óta végképp stagnál a hőmérséklet, amin az időközben ismertté vált 2013-as adatok sem változtattak.

A melegedés megtorpanását minden bizonnyal a déli félteke óceánjainak váratlanul felerősödött hőelnyelő képessége okozza, miközben az északi félgömb kontinensei fölött még mindig emelkedik a hőmérséklet, és egyértelműen visszahúzódik s szárazföldi hó- és a tengeri jégtakaró, írják a cikkben.

Ezzel egy időben az Antarktisz körül tovább jegesedik a tenger, amire szintén a felszínről mélybe lopott hő lehet a magyarázat. Bár a mélyebb vízrétegek megfigyelt melegedése évtizedenként csak pár század Celsius fok, az átlagosan négy kilométer mély óceán hőkapacitása elképzelhetetlenül hatalmas.