Egy pécsi sötét lyuk lesz a téma a Parlamentben

A város szélén lévő Karolina-külfejtés bányagödrének rendezése 13 éve húzódik, de hamarosan új lendületet kaphat  – írja a Bama.hu. 

hirdetés

Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő a lapnak elmondta, a cél az, hogy az erőmű és az állam közös kötelezettsége, a bányagödör rekultivációja megtörténjen. A képviselő már fel is vette a kapcsolatot az érintett szereplőkkel. Ősszel országgyűlési képviselőként a körzetét érintő parlamenti kérdésben is foglalkozik a témával, közben az illetékes minisztériummal is felveszi a kapcsolatot.

Az elmúlt időszakban lakossági fórumon is foglalkoztak a bányagödör befedésének és a tájseb eltüntetésének problémájával, valamint civil szervezetek is összefogtak.

A szél által a gödörből kihordott por aggasztja főként a környék lakóit, de a külfejtésből kiszivárgó víz minősége a város távolabbi részeit is érinti. A Pannon Hőerőmű kétmilliárdos finanszírozási biztosítékot nyújtott a 70 hektáros bányagödör rekultivációjára, a költségek fennmaradó kétharmad része pedig az államot terheli – ez az összeg hiányzik.