Minden negyedik háziorvos nyugdíjas

Minden negyedik baranyai háziorvos nyugdíj mellett dolgozik. A fiatalításnak lenne receptje – írja a Bama.hu

hirdetés

A gyakorló doktorok többsége szerint a háziorvosi szakma egyre kevésbé keresett a fiatalok körében, mert alacsony a finanszírozás, mert itt már hálapénzre sem lehet számítani, s mert a belépőt a praxisjog kiváltása jelenti, amely egy átlagos körzet esetében nyolc–tízmillió forint.

Hogy a helyzet „háziorvosügyben” finoman szólva sem rózsás, jelzik az adatok is dr. Bányai Elek háziorvos, a Baranya Megyei Orvosi Kamara alelnöke szerint. Habár ma csupán három háziorvosi körzet betöltetlen Baranyában, az ötven feletti aktív doktorok száma mintegy ötven százalék, s minden negyedik praxist vállaló családorvos nyugdíj mellett végzi munkáját. Dr. Bányai Elek megerősítette azokat a tapasztalatokat, amelyekről baranyai háziorvosok számoltak be, miszerint nem is érdeklődnek igazán a családorvosi szakma iránt a fiatalok, illetve ez addig tart sokaknál, amíg rezidensként dolgoznak. Közülük sokan külföldre mennek.

Nem biztos, hogy csupán pénzkérdés, már a képzésen is kellene változtatni Dr. Balogh Sándor, a PTE ÁOK Családorvostani Intézetének vezetője azt mondta, nem csak anyagi kérdésről van szó, csupán pénzügyi lépésekkel nem lehet rendezni a problémát. Persze az állami juttatás felemelése nélkül sem lehet változást elérni. Amellett, hogy beszédes, hány idős, vagy nyugdíj mellett dolgozó orvos praktizál, a statisztika másik fele is tanulságos: száz háziorvosból csak tizenhét 40 év alatti.

Úgy véli, a rendszer alapjaihoz is hozzá kellene nyúlni, s már a képzés során nagyobb hangsúlyt fektetni a háziorvosi orientációra. Mindemellett az idős orvosok szaktudásáról, tapasztalatáról sem szabad lemondani, azért sem, mert többen amiatt is dolgoznak még, mert hivatásuk, s mert szeretnek segíteni a betegeknek. Éppen ezért őket be lehetne vonni a fiatal gyógyítók segítésébe, a gyakorlati tapasztalatok átadásába.

Pozitívum, hogy a munka frissen is tartja őket, az egészségügy amúgy is olyan terület, amely egyfajta kötődést jelent, nehéz lemondani a betegek hálájáról – és itt hangsúlyosan nem anyagi természetű háláról beszéltek. A háziorvosi terület sosem volt a legtöbb hálapénzzel kecsegtető terület, de úgy tíz éve szinte teljesen eltűnt az életükből – persze kivételekről mindenki tudott.