Nincs elég pénz a brüsszeli kasszában?

Kapóra jött Brüsszelnek a magyarországi fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakítása, a hazánkból benyújtott fizetési kérelmeket az új magyar „ügy” nélkül sem tudták volna időben teljesíteni, az uniós kassza ugyanis jelenleg üres – írja az mno.hu.

hirdetés

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti képviselője a lapnak elmondta: volt már rá példa, hogy a költségvetés nem tudta rendezni a kifizetéseket. Azaz: nem egyedüli eset, hogy átmenetileg nincs elegendő pénz a támogatások finanszírozására.

A politikus ezzel együtt hangsúlyozta, ideiglenes hiányról van szó, egyetlen fejlesztési alap sincs veszélyben, minden elnyert támogatást kifizet Brüszszel. A háttérben az állhat, hogy az Európai Unió a fejlesztési pénzeket nem egy folyószámlán kezeli, ahonnan bármikor leemelheti a tagállamok benyújtott számláinak kiegyenlítésére szolgáló összeget, hanem bizonyos alapokban lekötve tartja azokat. Így amíg az ilyen lekötési határidő lejár, állnak a kifizetések. A pénzhiány természetesen nem csak bennünket érint, más tagállamok esetében is késnek a kifizetések.