TAJ-kártya nélkül is folyhat a vér

Szerdától taj-kártya nélkül is lehet vért adni – tudta meg a Magyar Nemzet. Az Országos Vérellátó Szolgálat szabályzatának megváltoztatása éppen időben jön, írják, hiszen a nyári hónapok alatt rendszerint könnyebben alakul ki hiány a hazai vérkészletekben. Magyarországon a potenciális véradóknak továbbra is csak kis részéből válik donor.

hirdetés

Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója leszögezte, a szabályzat módosításának az az elsődleges célja, hogy megkönnyítsék a donorrá válást. A főigazgató kifejtette, ahhoz, hogy az országban teljes vérkészlet-telítettségről beszéljünk, hetente minimum 10 ezer véradóra és 8500 egység vérre van szükség.

Azokon a heteken, amikor ennél kevesebb véradó jelentkezik, a raktárakban is csökken az a vérmennyiség, mint amennyire szükség van ahhoz, hogy tervezett műtétek ne maradjanak el vérbiztosítási problémák miatt. A nyári időszakban rendszerint 6500 és 7000 egység vér gyűlik össze egy héten. – Ez ugyan nem az optimális mennyiség, ugyanakkor nem is kritikus, nem veszélyezteti senkinek az életét vagy a biztonságát – nyomatékosította Jákó Kinga.

További részletek ITT!