Tízezreket spórolhatunk

Bár a hagyományos izzók sokat fogyasztanak, ráadásul az uniós szabályok szerint a jövőben kivezetik őket a piacról, még mindig a legnépszerűbb izzóknak számítanak, olvasható a Buksza.hu oldalon.

hirdetés

Kódok, lumenek, wattok, ledek, kompaktok és hagyományosok. Igaz, hogy méregdrágák a ledesek első látásra, mégis megéri lecserélni az otthoni izzókészletet. Az első év a megtérülésé, utána minden fillér nyereség.

Az Óbudai Egyetem – 200 háztartás bevonásával elvégzett – felmérése szerint a magyar háztartások 48 százalékban hagyományos izzókat, 30 százalékban kompakt fénycsöveket, 19 százalékban halogén égőket, és mindössze 3 százalékban használnak ledes égőket. Utóbbiak fogyasztás szempontjából verhetetlenek, azonban nagyon drágák, ezért ilyen alacsony a piaci részesedésük, írják a cikkben.

A drágaság azonban csak első látásra igaz. Az Óbudai Egyetem kísérletben vetett össze egy 60 wattos hagyományos izzót, egy megegyező fényerősséget (szaknyelven fényáramot) produkáló kompakt és ledes égőt, és utóbbi utcahosszal megnyerte a fogyasztási versenyt.

A Buksza az Óbudai Egyetem mérése és saját kalkulációi alapján a forintban mért fogyasztás alapján hasonlította össze a különböző égőket. Ha egy lakásban 20 hagyományos vagy kompakt izzót használnak, akkor a ledes izzók árelőnye egy év alatt a kompaktokhoz képest 7,7 ezer forint, a hagyományosokhoz képest pedig 19 ezer forint.