tt tartunk: Pedofil gyilkosokat is be kellene fogadnunk az Európai Bíróság szerint

Nem lehet megvonni a menekültstátuszt azoktól sem, akiket zsarolás, vagy szexuális kényszerítés miatt elítéltek, az EU szabályai szélesebb körű védelmet biztosítanak a menedékkérőknek, mint a genfi egyezmény – írja az Azonnali.hu.

Egy belgiumi és egy csehországi ügyet elbírálva a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság kimondta egy ítéletében, hogy olyan személytől se lehet megvonni a menekültstátuszt – és a menekültstátusz iránti kérelmét se lehet ezen alapon visszavonni – akinek a társadalomra való veszélyességét akár büntetőügyben történt elítélés bizonyította.

A konkrét ügyek főszereplője egy Csehországban letelepedett csecsenföldi és egy-egy Belgiumban letelepedett elefántcsontparti, illetve kongói menekült. Előbbi több ízben követett el lopást és zsarolást, utóbbiakat testi sértés és 14-16 év közti kiskorú sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés, valamint rablás és szándékos emberölés miatt ítélték börtönbüntetésre.

Mindhármuktól a menekültstátuszt is megvonták, így pedig veszélyes külföldiként már elvileg kiutasíthatók a fogadó országból. Ez ellen éltek jogorvoslattal az érintettek, így kerültek az ügyeik az Európai Bíróságra. Az Európai Bíróság azért járhatott el, mert az EU-nak is van a menekültekre vonatkozó irányelve, amely ugyan a menekülti státusz visszavonását vagy megtagadását lehetővé tenné, ha az illető menekült fenyegetést jelent a fogadó állam közbiztonságára, de nem úgy, hogy az illető személy azon származási országba kerüljön vissza, ahol üldöztetésnek lenne kitéve.

A menekültstátusz olyan védelmet jelent ugyanis, aminek a származásbeli vagy tartózkodási országban fennálló üldöztetés a feltétele, nem pedig az, hogy a menekültkérelmet elbíráló államra veszélyes-e a kérelmező jelenléte.

A vonatkozó EU-s irányelv azon rendelkezését, miszerint súlyos bűncselekmény elkövetése vagy a közbiztonságra való fenyegetés esetén visszavonható vagy megtagadható a menekültstátusz, az Európai Bíróság szerint nem szabad úgy értelmezni, hogy ezzel az illető egyszersmind ne minősülne a genfi egyezmény értelmében vett menekültnek.

Ez a nyakatekert megfogalmazás azt jelenti, hogy továbbra sem lehet őt kiutasítani az állampolgársága szerinti országba, akkor sem, ha történetesen bűnöző az illető, mivel ettől még az üldöztetése az állampolgársága szerinti országban nem szűnik meg, az Európai Unió Alapjogi Chartája pedig tiltja a kiadatást olyan országba, ahol az illető élete veszélyben van, vagy kínzásnak, embertelen bánásmódnak van kitéve.

hirdetés