Vegyen diplomát a neten

Az egyre nyilvánvalóbb, hogy sokan vásárolnak maguknak diplomát. Az interneten az igazi, félhamis és hamis diplomák vásárlására is egész üzletág szerveződött, ráadásul hatalmas profitot termelve – számol be az átlátszó.hu.

hirdetés

Elég begépelni a keresőbe a mágikus kulcsszót: “fake diploma” és máris több száz külföldi hamisító szolgáltatása közül lehet válogatni. Vannak rettentő primitív és persze a vásárlót is azonnal becsapó oldalak tucatjával, hiszen ki tenne feljelentést a rendőrségen, hogy “kifizettem 200 dollárt egy hamis diplomáért, de nem kaptam meg”. Azonban vannak elég kifinomult hamis diplomák is. Ezek a legtöbbször valódi egyetemek okleveleihez és igazolásaihoz megtévesztésig hasonlító, de mégis kicsit eltérő dokumentumok, gyakorlatlan szemlélőt simán átejtve. Mindössze 60 dollárért már príma hamisítványok is akadnak, kitűnő minőségű papíron, a hatalmas listából kiválasztott egyetem vagy főiskola pecséteivel, amelyet természetesen lehet kérni “metálarany replika pecséttel” is – írja az átlátszó.hu.

A lap szerint az igazán körmönfont csalók magasabbra helyezték a lécet, a következő fokozat a “diplomagyár” (diplom mills, degree mills). A nem akkreditált felsőoktatási intézmények szinte mindegyike teljesen tisztességes világszerte, azonban mégis létezik néhány, amelyek célja csak és kizárólag az, hogy idő és költséghatékony diplomákkal lássák el a “nebulókat”. A diplomagyárak valódi botránya először az Egyesült Államokban robbant ki, ahol a különféle állami törvények miatt igen nehéz kiigazodni a felsőoktatási diplomák bonyolult rendszerében. Persze nem olyan nehéz elfogadtatni a szükséges papírt, ha valaki valóban elvégezte a tanulmányait valamely neves egyetem falai között.

Az átlátszó.hu-n olvasható, hogy ha egy kérdésben sikerült megelőznünk az amerikaiakat, akkor az a hamis vagy elfogadhatatlan kormányzati diplomák felfedezése volt. Bokros Lajos panamai diplomájának ügye 1995-ben robbant ki Magyarországon, míg az amerikai Laura Callahan-ügy csak 2004-ben mutatta meg, hogy igen magas rangot is el lehet érni a Clinton-stábban, finoma szólva is furcsa diplomával. A hölgy ugyanis a Hamilton University-n szerzett végzettséget, amely véletlenül összetéveszthető a méltán híres Hamilton College-al. A hivatalos vizsgálat során a Hamilton University mellett három diplomagyárnak sikerült lebuknia, ezek a California Coast University, a Kennedy-Western University, és a Pacific Western University voltak.