Virtuális kislánnyal szexcsetelt

Bűncselekmény-e, ha szexcsetelünk egy nemlétező fiatalkorúval? A bíróság szerint igen, ha elhisszük, hogy az illető valódi. Valószínűleg a most letartóztatott ausztrál férfi az első, akit olyan szexuális bűncselekményért ítéltek el, aminek valójában nem volt áldozata. A férfi egy kilencéves kislánnyal, Sweetie-vel fajtalankodott webkamerán keresztül, ami bőven kimeríti a pedofília fogalmát – csak éppen ez a kislány soha nem is létezett – írja az Index.hu
Sweetie nem létező személy, csak egy megtévesztésig élethű számítógépes modell, amit egy fiatal filippínó lányról mintáztak. Látszólag valódi, de operátorok csetelnek helyette. Sweetie mostanra körülbelül ezer pedofilt buktatott le; az üzemeltetők elküldték az adataikat a hatóságoknak.

„De miért lenne bűncselekmény, ha valaki webkamerán maszturbál egy kilencéves lány előtt, aki nem is kilencéves lány, csak egy virtuális modell? Rám rúghatja az ajtót a TEK, ha kiverem a Lara Croft-poszteremre?” – merülhet fel a kérdés.

Érdemes tudni, hogy a most letartóztatott Scott Robert Hansen ismert szexuális bűnöző: már háromszor ítélte el a Brisbane Kerületi Bíróság. Hansen elismerte, hogy obszcén képeket küldött magáról Sweetie-nek; hogy vannak gyerekmolesztálást bemutató képek a számítógépén; és hogy megszegte a szexuális bűnözőkre vonatkozó előírásokat. A bíróság két év börtönre ítélte Hansent, de valószínűleg nem vonul be, mert nyolc hónapot már így is őrizetben volt. Tehát Sweetie egy visszaeső bűnözőt buktatott le.
De ne legyenek kétségeik, egy virtuális gyerekkel fajtalankodni ugyanolyan bűncselekmény, mint egy valódival. Legalábbis az ítélethirdetéskor Ryrie bíró azt mondta, nincs jelentősége, hogy a kislány valódi volt-e; ha elhiszi, hogy az volt, az már elég ahhoz, hogy elítéljék.
Sweetie-t egy holland jótékonysági szervezet, a Terre des Hommes hozta létre; a projekten négy kutató dolgozott. A vezető programozó, Hans Guyt elmondta, hogy szeretnének használható információt nyújtani a rendőrségnek a szexuális bűnözők üldözéséhez. A mostani eset épp azt bizonyítja, hogy Sweetie ebben sokat segíthet.

Csak úgy találhatjuk meg ezeket az embereket, ha járőrözünk az interneten – mondta Guyt. A munka mindenesetre nem egyszerű; Guyt elmondta, hogy szó szerint rémálmai vannak az olyan emberektől, mint Hansen. Nagyon közvetlen volt; egy ponton megkért minket, hogy hozzuk el a fiktív nyolcéves húgát is. Nagyon nehéz elaludni éjszaka, miután egy Hansenhez hasonló valakivel beszéltél.

Hirdetés