Kártérítést fizethetnek a HospInvest-utódnak

A 2010-ben a Pécsi Tudományegyetemhez integrált Baranya Megyei Kórház máig súlyos terhet jelent az egykori fenntartónak, a Baranya megyei önkormányzatnak. Az épületben kialakított gyógyszertár után 223 milliót kénytelenek kifizetni.

hirdetés

Még 2005-ben, az egészségügyi rendszer privatizációs hullámában adott lehetőséget az önkormányzat arra, hogy a megyei kórházban egy magánbefektető gyógyszertárat alakítson ki. Az intézmény ekkor kötött szerződést az akkoriban az országban több kórházat is privatizáló HospInvest Rt.-vel annak érdekében, hogy üzemeltesse a kórház patikáját.

A részvénytársaság azt vállalta, hogy saját forrásból létrehozza a gyógyszertárat, s a kórház épületrészét bérbe is veszi hosszú távra, tizenöt esztendőre. A társaság előre ki is fizetett 125 millió forintnyi bérleti díjat, valamint azt vállalta, hogy közel 100 millió forintért egy funkció nélküli épületet átalakít a célnak megfelelően.

A társaság neki is látott a munkának, de ezzel párhuzamosan, 2006-tól kezdődően az előző kormányzat hozzáfogott az egészségügyi rendszer átalakításához, s az intézményi ágyszámok csökkentéséhez. Később, a PTE-vel való integráció után meg is szűnt a Baranya Megyei Kórház.

A munkálatokat ugyanakkor a megállapodásnak megfelelően folytatta a magánbefektető, s az átalakításokat végül 2010 őszére fejezte be – immár a HospInvest Rt. utódvállalata – a Donátus Pharma Kft. E társaság ezt követően a szerződéses jogviszony mihamarabbi lezárását kérte, és sürgette a felek közötti elszámolást.

Az önkormányzat nem is vitatta a követelés jogosságát, a megye ugyanis elismerte, hogy 223 millióval maradt adósa a társaságnak. A felek várhatóan – ha a baranyai közgyűlés is jóváhagyja – napokon belül megegyezhetnek a fizetésről, annak ütemezéséről.

Az önkormányzatnak vélhetően nem kell egy összegben átutalnia a pénzt, s kamatmentes részletfizetési kedvezményt is kaphat 2014-ig.