Árvíz: kritikus helyzet és előzmények

Két hét alatt immár másodszor zúdult hatalmas mennyiségű csapadék Pécs térségére. A Mecsekből érkező patakok ismét folyószerűvé duzzadtak, s a város legdélebbi részein fekvő utcákat ismét elöntötte a víz. A városüzemeltetést végző Pécs Holding Zrt., valamint a katasztrófavédők és tűzoltók megint nagy erőkkel vonultak a helyszínekre. A védekezésről és annak előzményeiről dr. Kiss Tibort, utóbbi társaság cégvezetőjét kérdeztük.

hirdetés

Fotó: Müller Andrea

– Mi vezetett a két héttel ezelőtti, s a legutóbb árvízszerű jelenségekhez Pécsett amellett, hogy tudjuk, rendkívüli csapadék hullott?

– Bár száz éve nem esett ennyi eső e hónapban, egy évszázada még sokkal kevesebb burkolt felület volt a városban, kevésbé volt belakva a Mecsek-oldal és azok a területek sem voltak lakóterületek, amelyek ma a város legmélyebb részén fekszenek. Ráadásul az elmúlt évtizedek csapadékszegény időjárása miatt elterelődött a figyelem az elvezető rendszer fontosságáról. A városüzemeltetés napi fenntartási és fejlesztési ügyei az egyéb beruházások mellett erősen háttérbe szorultak. Jórészt a maradványelv alapján kerültek ide pénzeszközök. Ez általában látszik a város infrastruktúráján, legkiemeltebben pedig az úthálózatán. Pécs jellegzetessége, hogy – bár a városnak nincs jelentős folyóvize -, csak egyetlen módon, a Pécsi-vízen át hagyhatja el a lehulló csapadék a térséget. A mostani kritikus időszakban az egész pécsi vízrendszer is telítődött, melynek következtében a város mélyen fekvő területein csak átemelő szivattyúval lehetett vízteleníteni.

– Hogyan folyt a védekezés annak fényében, hogy két héttel ezelőtt is be kellett avatkozni?

– A mostaninál jelentősebb károkat okozó árvíz után egy koordináló stábbal cselekvési tervet dolgoztunk ki hasonló helyzetekre. A város összes kritikus pontján jelen voltunk éjjel-nappal, sikerült összehangolnunk a védelmi munkákat a hatóságokkal, az önkormányzattal, a városi katasztrófavédelemmel, a közszolgáltatókkal, az alvállalkozókkal, a civil szervezetekkel és a lakossággal. A hét minden napján a Pécs Holding Zrt. és a Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. közel hetven munkatársa dolgozott együtt a károk megelőzésében és a víz elleni védelemben. A lehető legnagyobb kapacitással, az összes területről minden nélkülözhető munkatársat és eszközt a város kritikus területeinek figyelésére és a feladatok koordinálásra vezényeltünk át.

– Hosszabb távon milyen megoldás születhet?

– A Pécs Holding koordinálásával a lehető leghamarabb összehívjuk a pécsi vizekért felelős összes szervezetet, és elindul egy folyamat annak érdekében, hogy több, a mostani árvizekhez hasonló eset ne fordulhasson elő. Ezt részben az együttműködéssel, de leginkább a karbantartás fokozásával és valószínűleg számos kiegészítő beruházás végrehajtásával lehet megoldani. Emellett a lakosságnak is van tennivalója az árvízkárok megelőzése terén; a házak előtt tisztítani kell az árkokat és az átereszeket, a területeket pedig gondozni kell, legalább a járdáig. Ez a helyi rendelet előírása is, de ha nem tartjuk be, mi magunk látjuk – nem is kis mértékű – kárát.

hirdetés