Egyre többen vesznek lakást

A K&H Csoport adatai alapján szeptemberben jelentősen felfutottak a lakásvásárlások, legalábbis a hiteligények ezt mutatják. Átlagosan 6,8 millió forint hitelt vettek fel az emberek. Budapest mellett Kecskeméten, Győrben, Debrecenben és Székesfehérváron igényelték a legtöbb lakáshitelt.

hirdetés

A lakásvásárlások jelentős felfutását érzékelte a hozzá beérkező hiteligények alapján a K&H Csoport. Szeptemberi adataik alapján minden 5. folyósított lakáshitelt a K&H-nál vették fel a lakosok. Budapest mellett Kecskeméten, Győrben, Debrecenben és Székesfehérváron folyósították a fiókok a legtöbb hitelt, melynek átlagos értéke 6,8 millió forint volt.

“Az, hogy minden ötödik lakáshitelt a K&H-nál vették fel az ügyfelek, jól mutatja egyrészt a lakosság Bank iránti bizalmát, valamint azt is, hogy a gazdasági válság óta, ha a korábbinál óvatosabban is, de újra inkább vesznek fel hitelt az ügyfelek, mert törlesztését biztosítottnak látják hosszútávon is” – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint is idén a legerősebb évet zárhatja a piac a válság kirobbanása óta. Nyár óta növekszik a kereslet az ingatlanok iránt, amelyek ára egyelőre továbbra is alacsony. A Duna House augusztusi adatai szerint vidéken 122 ezer forintos négyzetméterenkénti áron vásároltak panellakásokat Nyugat- és Kelet-Magyarországon, míg Pesten 180 ezer forint volt az átlag. A téglaépítésű lakásokért 144 ezer forintot adtak a keleti országrészben, nyugaton ennél drágábban, 164 ezerért lehetett venni egy négyzetmétert. A fővárosban viszont a téglalakások is sokkal drágábbak: a pesti kerületekben 232, a Belvárosban 311, a budai részen pedig 340 ezer forintos négyzetméterenkénti áron cseréltek gazdát a lakások.

A fővárosban a többség befektetési céllal vásárolt ingatlant, aminek nagysága jellemzően 60-80 négyzetméter közötti, míg vidéken a vevők kétharmadát az első lakást vásárlók tették ki. Ők inkább 40-60 négyzetméter közötti ingatlant kerestek.