ENSZ-közgyűlés: New Yorkba érkezett Schmitt Pál

New Yorkba érkezett helyi idő szerint vasárnap este Schmitt Pál: a köztársasági elnök részt vesz többek között az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, és a tervek szerint találkozik New Yorkban élő magyarokkal is.

hirdetés

Az államfő elutazása előtt a Ferihegyi repülőtéren újságíróknak megerősítette: Magyarország megpályázza az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságát. (A nem állandó tagokat az ENSZ közgyűlése választja; a 2012-2013-as periódusról 2011 őszén dönt a közgyűlés.)

Schmitt Pál kifejtette: egyhetes útján részt vesz a millenniumi fejlesztési célokról rendezendő ENSZ-csúcstalálkozón és a világszervezet közgyűlésén. Kedden beszédet mond a csúcstalálkozó plenáris ülésén, pénteken pedig felszólal a közgyűlés általános vitájában.

Mint elmondta: beszélni fog a közös célkitűzések eléréséhez való magyar hozzájárulásról, legyen az akár békefenntartás, természet- és környezetvédelem vagy a fenntartható fejlődés. Ezzel kapcsolatban hozzátette, Magyarország soros európai uniós elnöksége alatt, 2011 első félévében kiemelt témaként akarják kezelni a vizet.

A köztársasági elnök New York-i látogatása alatt tíz kétoldalú államfői tanácskozást folytat majd le, és a tervek szerint találkozik New Yorkban élő magyarokkal is.

Az ENSZ-csúcstalálkozót a millenniumi fejlesztési célokról hétfőtől szerdáig tartják. A világszervezet tagállamai a 2000-ben elfogadott millenniumi fejlesztési célok keretében elhatározták, hogy 2015-ig többi között felére csökkentik a napi egy dollárnál kevesebből élők és az éhínségtől szenvedők arányát, és biztosítják, hogy minden gyermek befejezze az általános iskolát; kétharmadával csökkentik továbbá azon gyerekek arányát, akik nem élik meg az ötödik életévüket, háromnegyedével csökkentik a gyermekágyi halandóság arányát, megállítják a HIV/AIDS, a malária és más súlyos betegségek terjedését, és felére csökkentik azoknak az arányát, akik tartósan nem jutnak egészséges ivóvízhez.

Az ENSZ-közgyűlés 65. ülésszaka szeptember 14-én kezdődött, az általános vitát szeptember 23-a és 25-e, valamint szeptember 27-e és 30-a között tartják.