Fontos hír a kismamáknak: ekkor kaphatják meg a második oltást

Fotó: MTI/Balázs Attila

Módosul a várandós és szoptatós kismamák oltásajánlása – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

hirdetés
Uránia Mozi

Követve az újabb nemzetközi, tudományos szakvéleményeket, új ajánlást fogalmaztak meg a kismamák számára. Ennek részleteit Müller Cecília ismertette ma, mint mondta, minden érintettet folyamatosan tájékoztatnak a részletekről.

  • Jelenleg a Pfizer- és Moderna-vakcinákat ajánlják az áldott állapotban lévőknek.
  • A 12. hét után, a második trimeszterben adják be nekik az első oltást, ahogy eddig.
  • Azonban a második adagot be lehet adni még a várandósság időtartama alatt, a 36. hét előtt – ugyanis ez után bármikor bekövetkezhet a szülés, az oltás hatásait és a szülést nem szerencsés együtt kezelni Müller szerint. (Eddig a szülés után ajánlották a második dózis felvételét.)
  • A várható szülést megelőző negyedik hétig is megkaphatják a második adagot.
  • Ha korábban nem történt meg az oltás, a szülést követő második héttől adhatják be.
  • Az ideális oltási időpontról az oltóorvos és a szülész-nőgyógyász dönthet.

A tájékoztatón a 16–18 éves fiatalok oltásáról is szó esett: ők még ma foglalhatnak időpontot a Pfizer-oltásra. Bár a regisztráltak java része, 90 százaléka regisztrált, 10 százalék még nem kért időpontot, pedig máshogy nem kaphatják meg a szert.

Ahogy korábban megírtuk, a fiatalokat csütörtöktől keddig oltják (május 13–18.), az oltópontra pedig magukkal kell vinniük a kinyomtatott igazolást az időpontfoglalásról, a kitöltött, aláírt szülői nyilatkozatot, tajkártyát, személyi igazolványt, másképp ugyancsak nem adják be nekik az oltást.

Az operatív törzs mai tájékoztatója ide kattintva tekinthető meg.