Kásler bejelentette: újabb szigorítások jöhetnek

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a járványhelyzetről beszélt a Blikknek.

hirdetés
Uránia Mozi

Kásler azt közölte, felfutóban van a harmadik hullám, gyorsan terjed a brit variáns, mint kifejtette a lapnak, úgy tudják, ez legalább 70 százalékkal fertőzőképesebb, fiatalabb korosztályokat is elér, és a betegség lefolyása súlyosabb lehet.

Naponta két-háromszáz ember kerül most kórházba, ötszáz felett van és meredeken nő a lélegeztetettek száma

– emelte ki, hozzátéve, hogy szerinte az átoltottság mértéke csak pár hét múlva érheti el azt a szintet, hogy megakadályozza a felfutást, és addig szükség lehet szigorításokra.

Ha azt tekintjük, hogy a járványügyi szigorítások maximuma 100 százalék, akkor a jelen pillanatban életben lévő szigorítások ennek a 70 százalékát teszik ki.

A miniszter példákat is hozott arra, hogyan lehet szigorítani: az iskolák bezárásával, vagy előre lehet hozni a szünetet, esetleg meghosszabbítani néhány hétre. (Épp tegnap, március 1-én írtuk meg, hogy értesüléseink szerint Pécsen is többnapos járványszünetről döntöttek számos általános iskolában, illetve Müller Cecília is bejelentette: mérlegelik a teljes digitális oktatás elrendelését.)

Emellett az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak mellett más boltok nyitvatartásán is szigoríthatnak.

Mint mondta, az operatív törzs napról napra értékeli a helyzetet immár egy éve.

(Egyébként Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy szigorítani kell a járvány elleni védekezésért hozott intézkedéseken, mert a vírusmutánsok miatt egyre többen fertőződnek meg, és kerülnek kórházba – írja az MTI.)

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.