Kétmilliárdot parkoltunk össze

Novembertől megváltozik a pécsi parkolási rendszer, miután a Biokom Kft. veszi át a Gámán Kft.-től  a rendszer üzemeltetését. 2012-ben már jöhet a percalapú fizetés és a chipkártyás rendszer. A számítások szerint az elmúlt tíz évben kétmilliárd forintot dobtak be az autósok a parkolóautomatákba.

hirdetés

A Kerident Kft.-vel, a Gámán Kft. jogelődjével 2001-ben kötött szerződést a város. A jelenlegi városvezetés szerint néhány éve, amikor a Gámán Kft. több tízezer felszólítást postázott ki, felbonthatták volna a szerződést, de ez akkor nem történt meg.

Ugyanakkor félő volt, hogy egy ilyen lépéssel a Gámán Kft. magával viszi a rendszert, ezzel bénítva meg a parkolást. Novembertől azonban már a városi cég, a Biokom Kft. veszi át a feladatot.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere szerint immáron arra készülnek, hogy békében elválnak a magáncégtől, s egy új, a korábbinál sokkal polgárbarátabb rendszert építenek ki.

A legfontosabb változást a percalapú díjfizetés hozza majd, amihez egy olyan kártyát vezetnek be – várhatóan 2012-es év közepi indulással -, amelyet bizonyos összeggel feltöltve lehet majd a díjat kiegyenlíteni. Várhatóan a Tüke-kártya tölti majd be ezt a szerepet, így tovább bővülhet a már elérhető műanyag lap szolgáltatásainak köre.

Más téren is módosul a rendszer: közismert ugyanis, hogy a gépek sokszor nem engedelmeskednek, s nem veszik be a 100 és 200 forintos érméket. Sőt az utóbbi időben egyre többször tapasztalható, hogy a készülékek üzemen kívül vannak, nem kis bosszúságot, sokszor pluszsétát is adva a becsületesen fizetni akaró autósoknak.

Éppen ezek miatt nagyobb figyelmet fordítanak majd a parkolójegy-kiadó automaták szervizelésére is. A Biokom Kft. az ellenőrzést egy zárt számítógépes rendszerrel, a közterület-felügyelők közreműködésével végzi a jövőben, s a társaság a befolyó bevételt városüzemeltetési feladatokra fordítja majd.

Egyébiránt lesz mit a városüzemeltetésre fordítani, hiszen a pécsi parkolásból a 2002-es esztendőtől kezdve közel egymilliárd forintos árbevételt könyvelhetett el a Gámán Kft., a Kerident Kft.-vel karöltve. A városi vagyonkezelőnek pedig szintén közel ugyanennyi jutott. A kezdetekkor ugyan a bevételek több mint háromnegyedét a magáncég vihette el, az arány azonban megfordult a szerződés lejártának évéig.