Távozik, de Pécsre jön az Örkény Színház

Az Örkény Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból az elmúlt hetek eseményei miatt. A társulat döntése értelmében Mohácsi János rendezését, e föld befogad avagy számodra hely, illetve Bagossy László rendezését, a Hamletet játszani fogják a 15. POSZT-on, de a versenyben nem vesznek részt.

hirdetés

Az Örkény Színház a kilépést azzal indokolta: nem értenek egyet azzal, hogy a 2015. évi Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) szakmai zsűrijének összeállításakor a Magyar Teátrumi Társaság indoklás nélkül visszautasította a jelölésre felkért kritikuscéh delegáltját, és nem értenek egyet azzal sem, hogy a Magyar Színházi Társaság ezt szó nélkül tudomásul vette.

“A 2015. évi POSZT-tal kapcsolatban felállt az a helyzet, hogy nyugodt lélekkel sem részt venni, sem kimaradni nem lehet. Mert nemcsak azért van felelősségünk, hogy a legfontosabb magyarországi színházi seregszemle tisztességesen működjön, de felelősséggel tartozunk a pécsi színházi közönség felé is” – írta közleményében az intézmény.

Hozzáteszik: a POSZT műsora a technikai egyeztetés hetei után mára összeállt, a jegyárusítás napokon belül megkezdődik.

“Ezért meghívott előadásainkkal fellépünk a pécsi közönség előtt, de a versenyben nem veszünk részt, és bejelentjük, hogy a jövőben esetleges beválogatásunk esetén sem kívánunk szerepelni a fesztiválon, mindaddig, amíg annak viszonyai nem válnak átláthatóvá és egyértelművé. Felszólítjuk a két Társaságot, hogy hozzák rendbe, amit elrontottak. Tegyék világossá, milyen alapon döntenek személyi kérdésekről, és kezdeményezzenek nyílt párbeszédet a fesztivál jövőjéről” – közölte a teátrum a szinhaz.hu-n megjelent írásában.

A Magyar Teátrumi Társaság főtitkára korábban azt közölte, hogy a POSZT szakmai zsűrijét a szakmai szervezetek javaslata alapján a Magyar Színházi Társaság (MSZT) és a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) állítja össze egyetértésben.

Szabó László arra reagálva beszélt erről, hogy a Színházi Kritikusok Céhe bejelentette: kilép a Magyar Színházi Társaságból (MSZT), mivel a céh jelöltjét, Csáki Juditot nem fogadták el zsűritagnak. Az MSZT sajtónyilatkozatából pedig az derült ki: a céh javaslatát a Magyar Teátrumi Társaság nem fogadta el.