P. Horváth Tamás: eszembe nem jutott, hogy az egyetem vezetőit minősítsem

P. Horváth Tamás

Szarháziak! (PTE 2021. január 29.)”, írta ki Facebook-oldalára pénteken a pécsi önkormányzat képviselője, P. Horváth Tamás, miután a Pécsi Tudományegyetem szenátusa 29 igen, 9 nem, és 1 tartózkodás mellett megszavazta, hogy az intézmény megkezdi a modellváltást célzó folyamatot. 

hirdetés
Uránia Mozi

A valódi (értsd: nem kormánytámogató) sajtó a témában megjelent híradásai, illetve az érintett egyetemek vezetőinek, polgárainak nyilatkozatai, és különböző kormányzati munkaanyagok is világossá tették, hogy a felsőoktatási intézmények, így a pécsi sem önként lesz államiból alapítványi, azaz magánintézmény. A kormányzat informálisan olyan szituációt teremtett, amiben nagyon komoly hátrányok, tulajdonképpen lassú kivéreztetés fenyegette azokat az egyetemeket, melyek nem állnak be a sorba.

A Fidesz ma közleményt juttatott el lapunkhoz, amiben lemondásra szólítják fel P. Horváth Tamás képviselőt, a kulturális bizottság elnökét, mivel szerintük “kocsmai módon” sértegette az egyetemi vezetést. Ezt a narratívát egyébként elsőként a Páva Zsolt egykori kampányfőnöke által szerkesztett helyi hírmagazin dobta be múlt héten, cikkükben azt írták, a bejegyzést “nehezen lehet másként értelmezni”, mint hogy az egyetem vezetőit szarházizta le a képviselő.

Megkérdeztük P. Horváth Tamást, kire vonatkozott a minősítés.

“A Fideszre, illetve azokra, akik ilyen helyzetbe kényszerítették az egyetemet. A PTE-re jártam magam is, eszembe nem jutott, hogy a szenátus tagjait minősítsem” – válaszolta lapunknak a képviselő.