Pályázat az erdélyi fiataloknak

A papír már majdhogynem elavult iskolai eszköz

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) pályázatot hirdetett a 16–20 éves korosztálynak a 25 éve kirobbant temesvári forradalomra és rendszerváltozásra emlékezve – közölte az MTI.

hirdetés

Az MTI-hez eljuttatott pályázati felhívás említést tesz arról, hogy az eltelt negyed évszázad alatt felnőtt egy olyan nemzedék, amelynek nincsenek közvetlen emlékei a diktatúráról. Az EMNT és a MIT arra biztatja a fiatalokat, hogy szélesítsék ismereteiket a közelmúltról, valamint fogalmazzák meg saját jövőképüket a kelet-közép-európai térségben.

A Családom a kommunizmusban című pályázat keretében olyan nagyinterjúkat, esszéket, riportokat vagy dokumentarista leírásokat várnak, amelyeket a fiatalok a szüleik, nagyszüleik kikérdezése alapján írnak.

A jövő elkezdődött – Erdély 25 év múlva című pályázatban arra kérik a fiatalokat, írják le, milyennek képzelik a jövőjüket, hol látják a helyüket Erdélyben, Európában huszonöt év múlva.

A pályamunkákat december 2-ig lehet beküldeni. Mindkét kategóriában külön-külön a három legjobb alkotást 800, 600 és 400 lejes (56 ezer, 42 ezer és 28 ezer forint) pénzjutalommal díjazzák. Mindkét kategória első és második díjazottja brüsszeli tanulmányúton vehet részt Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívására.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az elbeszélt történelmi dolgozatok pályázatára nemcsak erdélyi fiatalok írásait várják.