Virágültetési Guinness-rekord-kísérlet lesz Pécsen

Mintegy ezerötszáz négyzetméter borul virágba májusban Kertvárosban. A virágosítási program ezúttal egy Guinness-rekord-kísérlet része is lesz – ehhez pedig több, mint 1000 pécsi segítsége szükséges, iskolásoké, civileké egyaránt.

hirdetés

Folytatódik a felkészülés Európa Zöld Fővárosa programra május közepén Kertvárosban, ezúttal egy Guinness-rekord-kísérlet keretén belül – jelentette be sajtótájékoztatóján Csizi Péter országgyűlési képviselő pénteken a pécsbányai arborétumban.

A képviselő elmondta, tavaly indult a Virágos Kertváros kezdeményezés, melynek fő célja, hogy a legsűrűbben lakott városrészben a virágos területek száma a sokszorosára nőjön, ennek köszönhetően az elmúlt év alatt meg is háromszorozódott az elhelyezett növények, cserjék száma. Most újabb 1000-1500 négyzetmétert fednének le virágpalántákkal közösen az iskolások, civil szervezetek és kertvárosi polgárok.

kertvárosi virágosítás, csizi peti, hl02
Csizi bízik a rekordkísérlet sikerességében

Fontos, hogy minél több pécsi polgár értesüljön a kísérletről, ezért levélben és minden más fórumon is próbálom majd értesíteni őket – mondta Csizi.

Négy óra alatt 14 ezer palánta elültetése, több, mint ezer fővel – ez a célja a rekordkísérletnek is. A virágok a Berek sétány, a Viktória utca, a Krisztina tér és a Maléter Pál út által közrefogott sétányra kerülnének ki május 13-án. A kérelmet már benyújtották, a Guinness-bizottság jóváhagyására várnak – ismertette a részleteket.

Az eddigi csúcstartó Budapest, nekik 1000 fővel 4 óra alatt 10.000 palántát sikerült elültetni. A pécsieknek 14 ezret kellene most.

kertvárosi virágosítás, csizi peti, hl03
Elképesztő mennyiségű palánta kerülhet Kertvárosba

Az ültetés előtt a pécsbányai arborétumban közfoglalkoztatottak nevelgetik a palántákat, innen viszik majd őket Kertvárosba.  Idén különösen kedvezett az időjárás a palántáknak, több mint 90 százalékuk kikelt – ez ritkaságszámba megy.