Ezt látni kell: posztkarantén-tárlat nyílik Pécsen!

Remek hírekkel szolgálhatunk a művészetkedvelő pécsieknek: ma, augusztus 14-én nyílik meg a Pécsi Galéria karantén utáni első kiállítása, ahol összesen 10 művész installációja látható majd Üres tér címmel. Emellett szintén ma nyílik Doboviczki Attila és Hizsnyik Dénes B oldal című kiállítása a Művészetek és Irodalom Házában. 

A Pécsi Galéria a karantén hónapjai alatt üresen állt. Az Utak című kiállítás bezárt, újabb nem épülhetett. A Zsolnay Örökségkezelő NKft. munkatársai kitaláltak egy nem mindennapi módszert: hetente egy-egy művészt hívtak meg, hogy a rendelkezésre álló térben és az elérhető alapanyagok, eszközök felhasználásával hozzon létre a galériában egy-egy installációt.

hirdetés

Így az alkotók egymástól elszigetelve, az előírások betartásával, de mégis dolgozhattak, és épülhetett egy új kiállítás.

Aztán véget ért a karantén, de a kiállítás alapötlete nem változott, 10 művész – Burkus Judit, Doboviczki Attila, Ecsedi Zsolt, Fekete Dénes, Freund Éva, Ficzek Ferenc, Hizsnyik Dénes, Kovács Balázs, Miklya Gábor, Szabó Klarissza Médea – közreműködésével az augusztus 14-i megnyitóig folyamatosan épültek a térinstallációk és intermediális alkotások.

Az alkotások a karantén-időszak sok szempontból szimbolikus üres tereire és a Pécsi Galéria térbeli adottságaira is reflektál.

A kiállítás augusztus 14-én 18 órakor nyílik meg a Pécsi Galériában, és augusztus 15. és szeptember 13. között tekinthető meg nyitvatartási időben.

Íme a beharangozó videó:

A B oldalról

Doboviczki Attila és Hizsnyik Dénes egyidőben, a kilencvenes évek elején kezdték meg tanulmányaikat Pécsen. Pályájuk, barátságuk töretlen maradt az idők során: számos művészeti akciót valósítottak meg együtt, de külön-külön is aktív művészeti munkásságot tudhatnak magukénak. A két alkotó idén tölti be az ötvenedik életévét, s ez az alkalom időszerűvé teszi a visszapillantást az elmúlt közel három évtized áttekintésére.

A kiállítás elsősorban dokumentatív jellegű: számos videó, fotó és egyéb dokumentum idézi meg a különféle művészeti korszakok aktivitásait: performanszok, akciófestészeti munkák, public artos események, audiovizuális kísérletek, hangművészeti alkotások, látványvetítési produkciók dokumentumai egyaránt helyet kapnak a kiállításon.

A kiállítás ideje alatt több kísérőprogramot valósítanak meg, melyekre minden alkalommal más-más technikai-tartalmi kompozíciókkal, látvánnyal készülnek.

A kiállítás augusztus 14-én 19 órakor nyílik meg a Művészetek és Irodalom Háza, Martyn Ferenc Galériában.

Hirdetés