Hamarosan mi is találkozhatunk velük!

Hogy pontosan miről is van szó? Engel-Baiersdorf Erna mellszobrai: a neandervölgyi ősember, Bene vitéz és Perls Ármin főrabbi érkeztek meg ma Pécsre. A művész 1919 és 1948 között élt városunkban, és a kor legmagasabb szintű tudományos eredményeire támaszkodó antropológiai és paleontológiai rekonstrukcióinak jelentős részét ezekben az években alkotta.

„A Neandervölgyi ősember, a honfoglalásban részt vett Bene vitéz, valamint Perls Ármin egykori pécsi főrabbi megtekintette a Modern Magyar Képtár nemzetközi viszonylatban is jelentős állandó kiállítását, a Gábor Jenő 1926-os párizsi utazásának képeiből rendezett kis kamarakiállítást, majd hosszabban időztek a Variációk a Színes városhoz –Zománcművészeti kísérletek a magyar képzőművészetben (1967–1972) című időszaki tárlat alkotásainál.

Különböző szempontok alapján, más-más nézőpontból, de mindhármukat elégedettséggel töltötte el a látvány. A pécsi kötődésű vendégekre, esztétikai érdeklődésük igazolásaként nagy hatással volt az absztrakt geometria, különösen jelentősnek tartották, hogy ezt a világszínvonalú pécsi képzőművészeti hagyomány részeként ismerhették meg” 

– írja izgalmas beharangozójában a pécsi galéria.

A három szoborral egyébként hamarosan a nagyközönség is találkozhat egy közeljövőben rendezendő kiállításon. Addig mutatunk néhány képet:

A művekről és alkotójukról még többet a Janus Pannonius Múzeum honlapján, ide kattintva olvashatunk.

hirdetés
Uránia Mozi