Majális: Irány a Balokány, a Zsolnay-negyed!

A Balokány megtelik táncosokkal!

A pécsieket idén újfent több helyen, többféle programmal várják a városi majálisok, melyeket a teljesség igénye nélkül be is mutatunk, akárcsak a hosszú hétvége fontosabb változásait!

hirdetés

Számos programmal várják a városlakókat május 1-én Pécsen, a majális szerelmesei két nagy pécsi bulin is részt vehetnek színes eseményeken.

Pécsiek, irány a Balokány!

A Balokányligetben 10 órakor kezdődik az össznépi, önkormányzat által is támogatott parti az új tanösvény-táblák felavatásával. Lesz kirakodóvásár, felépítenek egy úgynevezett Kötélkert-játékligetet, a gyerekek pedig ugrálóvárban, trambulinon élhetik ki magukat, de akár íjat is ragadhatnak! Természetesen kitelepülőknél ehetünk-ihatunk finomságokat, és persze lesz állatsimogatás is!

A balokányi majális mindig népszerű
A balokányi majális mindig népszerű

Az Eurodance Táncstúdió bemutatója 11 órakor kezdődik, a balokányi tavacskában pedig újra lehet majd csónakázni, és hajómodelleket úsztatni! A sörbarátok megmérettethetik magukat egy sörivó versenyen 14 órától, 17 órakor pedig tombolahúzás, frankó ajándékokkal! Nincs majális koncertek nélkül, a Balokánynál fellép a Chache Rom Együttes és a Fekete Láng Táncegyüttes (13 órától), a Bluesgarden (16 órától), a Junkie Jack Flashből ismert Pető Szabolcs és Szénás-Máthé Nándor duója (17.30-tól), a Loadstone (18.45-től), és a Siberia (20 órától).

A legfinomabb május elseje a városban

Nem szabad megfeledkezni a nemrég bejelentett május elsejei gasztro-fesztiválról, a Pécsi Szeletről sem. A Zsolnay-negyed valóságos gourmet piknikké válik, amely ingyenesen látogatható bárki számára, aki kíváncsi a megye legjobb borászatainak, termelőinek és éttermeinek kulináris kínálatára. Bövebben itt olvashat az eseményről.

10 órakor kezdődik az összejövetel a Mandulásban, ahol a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége rendezi meg immáron 6. retró majálisát,  a Magyar Szocialista Párt pécsi szervezete is készül május elsejére. Idén a Széchenyi téren gyülekeznek majd, 10 órakor startol a programjuk, majd 11.30-kor csatlakoznak a szakszervezetek Mandulásban tartott majálishoz.

Kései majális a pécsi múzeumokban

Nem feltétlenül a legaktuálisabb „május elseje” a Janus Pannonius Múzeum által május 13-án rendezett majális, de a hagyományteremtő céllal megrendezett érdekes és ígéretes esemény nagy mulatságnak ígérkezik.

Egyiptomba repít majd a múzeumi majális
Egyiptomba repít majd a múzeumi majális

A Káptalan utcai múzeumi udvarokban kézműves foglalkozások, bemutatók, előadások, játszóház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a kicsiket és nagyokat, de a szervezők a középkori káptalani pincejáratokba is invitálják a kalandvágyó pécsieket, no meg persze a nemrég megnyitott egyiptomi kiállításra is!

És akkor nézzük, milyen változások lesznek a tömegközlekedésben, a nyitvatartásokban a hosszú hétvégén!

A távolsági buszok május elsején munkaszüneti nap szerint járnak, a helyi buszjáratok szintúgy.

Megváltozik egy napra a buszközlekedés
Megváltozik egy napra a buszközlekedés

A parkolás május elsején minden díjzónában ingyenes lesz, de a város védett, forgalomcsillapított övezeteiben a behajtás minden esetben engedélyhez kötött!

A városi változásokról bővebben itt tudhat meg többet!

A hosszú hétvégén változik a vonatok közlekedési rendje is. Május elsején (hétfőn) a vasárnapi, május 2-án a munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. Ha Ön sem érti, hogy a MÁV-nál miért éppen vasárnap az ünnepnap, és nem hétfő, akkor ezzel nincs egyedül.

A boltok hétfőn zárva tartanak, se a Spar üzletei, se a Metro, se a Tesco üzletei (és folytathatnánk) nem lesznek nyitva, az Árkád is egy nap pihenőt tart, a Pécs Pláza viszont nyitva lesz, de csak a Cinema City miatt, ott sem lesznek nyitott üzletek (leszámítva az ételudvar néhány gyorséttermét). Apropó mozi: az Apolló és az Uránia is nyitva lesz!