Aláírták: mától már tényleg bárki, bármikor tangózhat Pécsett

Pécs szerb megszállása után, 1922-ben a pécsi városvezetés betiltotta a tangót, mert túlfűtöttnek, túlzottan erotikusnak vélték a táncot az akkori döntéshozók. Erre persze a nép nagyjából fittyet hányt, viszont a rendeletet hivatalosan sosem törölték el. A mostani városvezetés a mai napon, ünnepélyes keretek között szimbolikusan elmozdította a tiltóhatározatot. 

A szeptember 23-ai Tangó Ünnep azzal indult, hogy a Városháza közgyűlési dísztermében Péterffy Attila polgármester és Hernán María Patiño Mayer argentin nagykövet a képviselő-testület tagjai és meghívott vendégek előtt aláírtak egy szándéknyilatkozatot, ami újra lehetővé teszi Pécsett a latin-amerikai tánc korlátozásmentes gyakorlását.

Az eseményen Péterffy Attila arról beszélt, hogy az Argentínában megszületett tánc sokak szerint látszólag ártatlan és nincs benne semmi különös, de valójában benne van minden, ami emberré tesz bennünket. Mint mondta, elődeink épp ezért tartották veszélyesnek és tiltották be, persze a helyi polgároknak hála sikertelenül. A tiltás később enyhült, az akkor hozott határozat a történelem furcsa fintoraként mégis fennmaradt – vélekedett. Kiemelte, a szándéknyilatkozat aláírásával

a mai naptól ismét korlátozásmentesen bárki, bármikor gyakorolhatja a tangót Pécsett.

Hangsúlyozta, a dokumentum aláírása valójában szimbólum: azt érzékelteti, hogy Pécs nyitott, szabad és sajátja mellett az egyetemes kultúrára is büszke város. A tangót a világon mindenhol kedvelik, szeretnénk, ha ez a tánc a város amúgy is színes kulturális palettáját gazdagítaná – fogalmazott a polgármester.

Péterffy Attila (b) és Hernán María Patiño Mayer (j)

Hernán María Patiño Mayer a szándéknyilatkozat aláírása előtt röviden összefoglalta a tangó születésének történetét. Úgy fogalmazott, hogy a tangó a férfiak és nők közötti kapcsolatokra vonatkozó elnyomó normák által befolyásolt erkölcsi szokások liberalizálódása által keletkezett vákuumot töltötte be. Mint mondta, a táncot így tulajdonképpen joggal tekintették az illegális szerelem, a prostitúció, az alvilág kifejeződésének, hiszen fricskát mutatott a változásoknak ellenálló társadalmaknak, ami az érzékiséget kifejező kulturális hagyományokat illeti.

Hangsúlyozta, az ilyen szokásokat nehéz megváltoztatni, ezért is bír nagy jelentőséggel a mai esemény.

Hirdetés