16 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapHírzónaBreuer Marcell örökösei is segítenek

Breuer Marcell örökösei is segítenek

Nemsokára köztéri alkotással tiszteleg Pécs városa a Bauhaus egyik hazai vezéralakja, a helyi kötődésű Breuer Marcell előtt. A pályázaton kiválasztott emlékmű a hangversenyterem mellett állna. A pécsi születésű építész, formatervező hozzátartozói egymillió forintos felajánlással segítik az emlékmű létrehozását.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 2010-es kulturfővárosi évad során az Építészet és Kontextus programsorozat keretében lebonyolított pályázatokkal műalkotásokat kívántak létrehozni Pécsett. Ezek a köztéri művészet aktuális kérdésein túl urbanisztikai, városépítészeti vagy szociális kérdésekre is válaszokat kerestek.

A két pályázat témája a köztéri művészet nem konvencionális megközelítése volt. A Konferencia- és Koncertközpont előtt kialakítandó Breuer Marcell sétányon így Csákány István „Marcell Breuer Emlékszoba” című munkája állít majd emléket a világhírű építésznek.

Breuer Marcellnek Magyarországon nincs épülete, nincs emléke, és jelentőségét is csak kevesen ismerik. Ebben a szituációban Csákány István munkája a Breuer-életmű szellemi kisugárzásának hiányát fogalmazta meg egy üres konténert szállító pótkocsi fényáteresztő betonból készülő 1:1-es arányú ábrázolásával.

Az ítészek szerint a Breuer-emlékmű beteljesíti a pályázat eredeti célkitűzését, és a hagyományos emlékmű-művészet meghaladásával az emlékállítás gesztusának értelmére kérdez rá.

Mint azt a városházán megtudtuk, az emlékmű felállítására mihamarabb sort kerítenének, amint pályázati forrást találnak megvalósításához. A minap azonban jelentkeztek az önkormányzatnál Breuer Marcell hozzátartozói. Azzal a szándékkal keresték meg a városházát, hogy saját vagyonukból egymillió forintot ajánlanának fel a munka elkészítéséhez.

Mint azt lapunknak Rév István történész, Breuer Marcell unokatestvérének unokája elmondta, fivérével, Rév András közgazdásszal közösen gondolták úgy, hogy segítenek. A támogatásban nemcsak a családi kötődés játszott szerepet, mondta, hanem az a tény is, hogy édesanyjuk, Rév Ilona „A Bauhaustól az üvegpiramisig” címmel monográfiát írt a neves építészről.

„Sajnálatos, hogy Pécsett nem áll általa tervezett ház. Talán ezzel a műalkotással valamilyen formában pótolható ez az elmaradás” – mondta Rév István, aki fivérével közösen akkor biztosítja az összeget, ha elérhető közelségbe kerül az emlékmű felállítása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő