8 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaProgramcunamival érkeznek az Őszi Könyvtári Napok!

Programcunamival érkeznek az Őszi Könyvtári Napok!

Izgalmas programokkal próbálja feledtetni a Csorba Győző Könyvtár (CSGYK) a koronavírus okozta nehéz mindennapokat. Októberben jönnek az Őszi Könyvtári Napok író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, gyermekprogramokkal, szakmai rendezvényekkel.

Október 5-én, hétfőn, egy „zenei szabadulószobával” indul a programsorozat. Ebben, a szabadulós játékok elvére épülő játékban a klasszikus zene kerül a középpontba a feladványok során. Egészen október 10-ig érkezhetnek a legfeljebb öt tagú csapatok, naponta három alkalommal indul a játék: 15, 16 és 17 órakor. A játékosoknak 45 perc áll rendelkezésére kijutni a szobából, ami a Tudásközpont 4. emeletén, a Zeneműtárnál található.

Jelentkezni a [email protected] címen lehet és a Facebookon.

Komolyzenei feladatok jönnek a Zenei Szabadulószobában

Október 6-án Lackfi János költő érkezik a CSGYK Apáczai Csere János fiókkönyvtárába a Nevelési Központhoz, ahol Hajnal Évával, a Litera-Túra főszerkesztőjével beszélget. Az esemény neve már utal a beszélgetés témájára is: „Száll a kakukk fészre”. „Balassi lájkol, Petőfi kommentel”
A beszélgetés 17 órakor kezdődik, előzetes regisztráció szükséges, amit az [email protected] címen lehet megtenni.


Ugyanezen a napon Richard Wagner és a magyarok kapcsolatáról hallgathatnak meg egy előadást a téma iránt érdeklődők. Dr. Varga Ildikó, a téma egyik hazai kutatója mesél a Tudásközpont Zeneműtárában, 17 órakor, élőzenével, vetítéssel, anekdotával.
Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósul meg.


Október 7-én, a Tudásközpont konferenciatermében Ott Annával beszélget majd Kövér András olvasásról, könyvfüggőségéről és a munkájáról. Ott Anna szenvedélye az irodalom, programokat, könyvajánlókat szervez, cikkeket ír, közösségi oldalát pedig sok ezren követik.
A beszélgetés 17 órakor kezdődik.


Október 8-án szintén az Apáczai Csere János Fiókkönyvtár ad otthon a Nyulász Péterrel való író-olvasó találkozónak. Az író pályája mondókás és verses kötetekkel indult, majd egy meseregénytrilógiát alkotott egy balatoni legenda nyomán (Helka-trilógia). A részek külön-külön is nagy sikert értek el a gyerekek között.
A 11 órakor kezdődő programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ezt az [email protected] címen lehet megtenni.


Tari Annamária előadása már belépődíjas, 1500 forint lesz, de az „Online illúziók – offline valóság” címmel hirdetett esemény biztosan megéri az árát, hiszen a fiatalokat leginkább érintő, legaktuálisabb jelenségeket veszi az előadó górcső alá. Influenszerek, youtuberek, Instagram-követők, a gyors meggazdagodás ígérete. Mögöttük viszont ott lapulnak a depresszív érzések is, az addiktivitás, az érzelmi kapcsolatok sérülése.
Október 8-án, a Tudásközpont nagyelőadójában kerül sor a programra, 18 órakor.
További infó EZEN A LINKEN.

Tari Annamária előadása az online világba kalauzol

Október 9-én, a Tudásközpont konferenciatermében, 17 órakor a Csorba Győző Könyvtár három, 2019-ben megjelentetett kötetéről lesz szó, amik Pécs és Baranya öt évszázados történelmébe adnak betekintést. Három neves szakértő, Pilkhoffer Mónika, Nagy Imre Gábor és Varga Szabolcs mutatja be a köteteket.


Egy érdekes személyiség, Koltai Péter közlekedésmérnök, buszvezető, könyvszerkesztő és korrektor is az Őszi Könyvtári Programsorozat meghívott vendége. Távoli utazásairól tart élménybeszámolót: három földrész, különböző kultúrák több időpontban is:
– október 9. 17.30: Kuba
– november 6. 17.30: Ausztrália-Új-Zéland
– december 4. 17.30: Albániától Szírián keresztül Vietnámig.
Koltai Péter beszámolóira a Király utca 9-es szám alatt kerül sor, a CSGYK Belvárosi Fiókkönyvtár Ifjúsági Tanuló Terében.


Október 14-én a kortárs irodalom egyik hazai nagy alakja, Szvoren Edina látogat Pécsre egy író-olvasó találkozóra, vele Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője beszélget.
Minderre a Tudásközpont konferenciatermében kerül majd sor, 17 órakor.

A Csorba Győző Könyvtár vers- és novellaíró pályázatot hirdetett a a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 10. születésnapja alkalmából. A beérkezett pályaművek ünnepélyes eredményhirdetése is ekkor történik meg.


Október 19-én Ágoston Zoltán beszélgetőpartnere Csordás Gábor lesz. Ágoston elődje, a Jelenkor korábbi főszerkesztője idén ünnepelte 70. születésnapját. Egy átfogó beszélgetésre számíthatunk az elmúlt évtizedek fordulópontjairól, jelentősebb eseményeiről, a pécsi irodalmi életről. A Művészetek és Irodalom Házában zajlik majd a beszélgetés.


Az Őszi Könyvtári Napok keretein belül egy könyvbemutató beszélgetés is zajlik majd Kiss Tibor Noéval „Beláthatatlan táj” címmel. Az októberben megjelenő könyvről Ágoston Zoltánnal beszélget a szerző.
Időpont és helyszín: október 20-a 18 óta a Tudásközpont konferenciaterme.

A kialakult helyzetre való tekintettel persze a programváltozás lehetősége bármikor fennállhat.

A programokról bővebben a CSORBA GYŐZŐ KÖNYVTÁR HONLAPJÁN tájékozódhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő