Annyira zöld lesz Pécs, hogy alig győzzük leírni

Felsorolni is nehéz, hogy milyen új virágosítási és fásítási fejlesztésekre, látványos és illatos újdonságokra lehet számítani a pécsi zöldterületeken a közeljövőben. De mi megpróbáljuk.

hirdetés

Nem áll le a pécsi fásítás, virágosítás és parkosítás több éve megkezdett folyamata, amelynek köszönhetően nem csupán a város közterületei válnak csábítóbbá, színesebbé, illatosabbá és komfortosabbá, hanem Pécs levegője is jóval gyorsabban tisztul majd.

A virágültetési Guinness-rekord is „csak” egy lépés volt azon a hosszú úton, amelyen Pécs jár az Európa  Zöld Fővárosa cím elnyerése érdekében. A jövőben rengeteg zöldterület-fejlesztési munka lesz,  amikről Nagy Ervin, a város főkertésze számolt be lapunknak.

„Zöld Kapu” projektek

A „Zöld Kapu” projekt egyelőre még csak tervszinten létezik. A projektben első sorban a Memi pasa fürdőjétől induló Ferencesek utcája – Jókai tér – Széchenyi tér – Király utca – Felsővámház utca tengely zöldterületei újulnának meg, de számíthatunk arra is, hogy új városkertészeti elemekkel is megdobják majd e szakaszt. A „Zöld kapu” projekt célja az, hogy új virágos és fás területeivel összekösse a belvárost és a Zsolnay-negyedet.

Itt végig fák és új növények kapnak majd helyet
Itt végig fák és új növények kapnak majd helyet

A Ferencesek utcáján, a Jókai téren, a Király utcán és a Felsővámház utcán a tervek szerint több mint száz új fát ültetnének, a Ferencesek utcájában pedig új zöldfelületeket hoznának létre. A projekt részeként zöldülne ki a Széchenyi tér is, ahol a Dzsámi melletti kis lépcsős vízesés felett egy zöld pihenőhelyet alakítanának ki, valamint a tér keleti oldalán lévő kőülőkék felett egy növényzettel befuttatott árnyékoló rendszert is építenének. A főutcán mindezeken túl olvasóliget alakulna, a Hild-udvarban pedig egy játszókertet építenének a pécsi gyerekeknek. A Búza téri körforgalom és a tér zöldfelületei szintén tovább szépülnek, a jelenleg még tervstádiumban lévő projekt kivitelezése jövőre veszi kezdetét.

Malomvölgy is fejlődik

Jelenleg tervezés és pályáztatás alatt áll a malomvölgyi parkerdő és a Malomvölgyi Arborétum fejlesztési programja, amelynek során a közkedvelt park új parkolókkal bővülne, a már meglévő épített elemeket (padok, pavilonok, stb.) pedig korszerűsítenék, továbbá a partfal védelmét is megerősítenék.

Szép zöld újdonságok lesznek Malomvölgyben is
Szép zöld újdonságok lesznek Malomvölgyben is

Ebben a projektben egyelőre még nem részletezett nagyszabású zöldfelületi fejlesztések is helyet kaptak.

Fák lepik el a város minden szegletét ősszel

Nagy erőkkel tervezik már az őszi fásítási munkákat is, amelyek során nem csupán a belvárosi kis utcák zöldülnek meg, hanem a város egyéb frekventált részei is.

Kertészet
A palánták várnak a kiültetésükre

Új fákat kap a Ispitaalja és az ott található Köztársaság tér, de „kiterjedt fásítási” munkákat fognak végezni Uránvárosban is, és új fákat ültetnek majd a Budai külvárosban és Meszesen is. A fásítás a közeljövőben már meg is kezdődhet, hiszen jelenleg folynak a közmű-egyeztetések, állítják össze a tervezett növényparkot alkotó egyedek sorát.

Ősszel is virágzik a város

Az őszi virágosítási tervek is elkészültek már. A kétnyári virágokból, valamint a hagymás és gumós növényekből készülő ágyásokhoz az alapanyagok beszerzése már megkezdődött. A munkafolyamat során városszerte pótolni fogják az elgyengült rózsákat, és – ahogy minden évben – új rózsaágyásokat is készítenek. A kétnyári növények mellett Kertvárosban ősszel évelő növényeket is ültetnek majd.