E-buszok, új rendelőintézetek

Fontos kérdésekről határozott csütörtökön a pécsi közgyűlés: kiderült, melyik cég építi az új kertvárosi rendelőt, s az is eldőlt, megújulhat a Veress Endre utcai egészségközpont is. Jöhetnek az e-buszok, összesen 1,7 milliárdot költhet erre a város.

hirdetés

Az ülés elején tette le a képviselői esküt Varga Péter József, aki a közelmúltban lemondott Vicze Csilla mandátumát vette át az Összefogás Pécsért Egyesület színeiben.

A testület zárt ülésen döntött az új kertvárosi rendelőintézet kialakításának ügyéről, a közbeszerzési eljárás eredményes volt, jelentette be Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP). A legjobb ajánlatot a pécsi székhelyű Kőház Zrt. nyújtotta be, amit a képviselők elfogadtak, így megkezdődhet a kertvárosi egészségügyi centrum építése.

közgyűlés, hl06
Csütörtökön ülésezett a pécsi közgyűlés

A képviselők elfogadták a tűzoltóság beszámolóját, valamint határoztak arról, hogy május 1-jétől a Biokom helyett a szintén pécsi hátterű Dél-Kom lesz a hulladékszállító. Döntés született a kulturális intézményrendszer átalakításáról, az ellenzéki aggodalmakra válaszul Őri László alpolgármester (Fidesz-KDNP) azt hangsúlyozta, az átszervezés legfőbb célja, hogy minél több programot lehessen szervezni a pécsieknek minden városrészben.

Segély helyett munka

A közfoglalkoztatási szerződés vitája során Gulyás Emil (MSZP) úgy fogalmazott, a közfoglalkoztatásnak sok káros hatása is van Magyarországra nézve, szerinte “olykor az embereket szándékosan dolgoztatják rabszolgabérért”. Őri László alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint valóban egyet nem értés van a polgári és a szocialista kormányzat között: a szocialisták segélyt adtak azoknak, akik nem tudtak elhelyezkedni, míg a mai kormány munkát, amely az emberi méltóságot is emeli. Szerinte nem szabad lebecsülni a közfoglalkoztatottak munkáját, inkább köszönetet kell mondani nekik, hiszen sok példa mutatja, hogy értékteremtő, hasznos munkát végeznek.

Szintén vitát hozott több önkormányzati cég folyószámlahitel-felvételi igénye. Kunszt Márta (DK) szerint ez rendkívül aggasztó jelenség. Kővári János (ÖPE) viszont azt hangsúlyozta, a folyószámlahitel egy biztonsági háló, azt nem kell feltétlenül felvenni, viszont érdemes kifeszíteni, ha szükség volna rá. Páva Zsolt polgármester is kiemelte, ez minden esetben egy hitelkeret, amit nem kell kimeríteni, viszont ha felveszik, naptári éven belül vissza kell fizetni.

közgyűlés, hl04
Fontos kérdések kerültek terítékre

 

Megújulhat az uránvárosi rendelőintézet is

Döntött a közgyűlés arról is, hogy mind a Déli Ipari Parkban, mind az üszögi körforgalomnál iparcsarnok épülhet, ezzel is vonzóbbá téve a várost a befektetők körében.

Ugyancsak határoztak a városatyák a Zöld Kapu program átalakításáról, ennek jegyében megújulhat a Ferencesek utcája és a Memi pasa fürdője is. Mint Páva Zsolt polgármester elmondta, egyre több a bérlő a belvárosi üzlethelyiségekre, emiatt arra már nem kell külön programot indítani, így más helyszínekre helyezték át a hangsúlyt a 685 milliós programban.

Az ülés elején a kertvárosiak kaphattak egy jó hírt az új rendelőintézet felépítése kapcsán, az ülésen azonban egy másik fontos témáról is döntöttek, aminek az uránvárosiak örülhetnek. A város pályázatot nyújt be 300 millió forint értékben, amelyhez egy ekkora összeget maga is hozzátesz, hogy az uránvárosi, Veress Endre utcai rendelő teljesen megújulhasson, és új orvostechnikai eszközöket is vásárolhassanak.

Egy másik, 1,7 milliárdos fejlesztésről is határozott a közgyűlés: ebből tíz elektromos buszt vásárol Pécs és a hozzájuk tartozó infrastruktúra is kiépíthető. Csizi Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, nem egy pályázat elindításáról beszélünk már, hanem egy folyamatban levő ügy fontos állomásáról. Közölte: ezzel a támogatással a kormány is kifejezte, hogy nagyra értékeli azt az erőfeszítést, amit a város tett az elmúlt időszakban a közösségi közlekedésért.