Világon egyedülálló módon segít Pécs a migránsokon

Pár hónap múlva elindul a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara és a kremsi egyetem együttműködéseként létrejött, a migrációs egészségüggyel foglalkozó egyedi, úttörő képzése. Ez a képzés pedig, amellett, hogy rendkívül aktuális problémát érint, a világon először Pécsen veszi kezdetét.

A mind Magyarország, mind egész Európa szempontjából kritikus fontosságú migrációs egészségüggyel foglalkozó szakemberek képzésének közös elindításáról írt alá megállapodást a PTE Orvostudományi Kara és a Kremsi Donau Egyetem csütörtökön. Amellett, hogy az esemény egy jelenleg igencsak aktuális problémát érint, érdemes tudni, hogy a kremsi-pécsi együttműködés képzési programjához hasonlót eddig még sehol sem indítottak útjára.

A sajtóeseményen részt vett Szilárd István tudományos főtanácsadó, a PTE ÁOK migrációs egészségügyi munkacsoportjának vezetője, Miseta Attila a PTE ÁOK dékánja, Gudrun Biffl, a kremsi egyetem dékánja és Dr. Allan Krasnik, az Európai Közegészségügyi Társaság Migráns- és Etnikai kisebbség-egészségügyi Szekciójának elnöke.

Egyedülálló képzést indítanak
Egyedülálló képzést indítanak

Miseta Attila beszédében elmondta, hogy a 2008 óta előkészítés alatt álló, 3 féléves angol nyelvű posztgraduális mesterképzés programját nemcsak kremsi társaikkal, hanem szlovákiai, ausztriai és angliai egyetemekkel együtt dolgozták ki. A dékán kifejtette, hogy mivel a migráns-probléma még évtizedekig fennállhat, ezért nagyon reméli, hogy a pécsi képzésre sokan fognak jelentkezni. Elmondta: úgy gondolja, az ezen a képzésen végző hallgatók tudását 4-5 év múlva már a gyakorlatban is hasznosítani tudják.

Szilárd István professzor mindehhez hozzátette, hogy képzés februárban indul, keresztfélévesen lehet rá jelentkezni.

Gudrun Biffl hozzátette: a tantervet nehéz volt kidolgozni, ugyanis a képzés lényege, hogy a sokféle származású migráns rendkívül sokféle olyan betegséget hozhat be Európába, amelyek kezelésében nem minden ország rendelkezik kellő ismeretekkel. Nemcsak a betegségek, hanem a betegek is fontosak továbbá, hiszen nekik más-más szükségletük van, más oltásokat kapnak, mint amit Európában ismernek. A nehéz az, hogy az adott befogadó ország orvosainak elvárásait összehangolják a migránsok elvárásaival.

Meg kell ismerni a szükségletüket
Meg kell ismerni a szükségletüket

Allan Krasnik ezt tovább fejtegetve elmondta, hogy a képzésben azért nemcsak orvosokat várnak, hanem például szociális munkásokat, pszichológusokat, menedzser végzettségűeket, mert a különböző nemzetiségű migránsok kulturális különbségeit a lehető legtöbb területen meg kell próbálni összefésülni a befogadó országok egészségügyi szakembereinek ismereteivel.

A képzésben végzők segítenek majd
A képzésben végzők segítenek majd

Végezetül hozzátette, hogy a migránsok vándorlásával egyáltalán nem jár együtt semmiféle járványveszély, vagy fertőzéshullám. A kihívás nem egy ilyen probléma megakadályozása, hanem az, hogy a különböző országokból érkező színes és számunkra szokatlan, ismeretlen kulturális hagyományokkal, szokásokkal bíró migránsok számára mindenhol egyenlő minőségű orvosi ellátást tudjunk nyújtani.

A képzés orvosi moduljait Pécs koordinálja, de olyan területeket érintő kurzusokat is indítanak, mint például a közgazdaság-tudomány, intézmény-menedzsment, szociális munka, infektológia, pszichológia, traumatológia és viselkedéstudomány.