Eltűnt száz gyerek Pécsről

Szabadon választhatunk, vagy sem?

Ha így megy tovább, akkor alig lesz diák néhány év múlva az iskolákban. A pécsi önkormányzat számításai szerint ugyanis közel 100 óvodással lesz kevesebb idén, mint tavaly.

hirdetés

Az elmúlt években drasztikusan visszaesett a születések száma, a legfrissebb városházi felmérések szerint Pécsett 2009-ben 1392 gyermek született, 2010-ben 1381, de 2011-ben már csak 1266 (az augusztus 31-től következő év szeptember 1-ig tartó időszakot veszik figyelembe). Ebből fakadóan azonban egyre kevesebb óvodással, majd pedig kisiskolással kell számolni – derült ki az oktatási referatúra vonatkozó dokumentumából.

– Az iskoláknál is érezhető lesz ez, a csökkenő gyermeklétszámnak felmenő rendszerben sajnos negatív hatásai vannak – mondta Staub Ernő, az anyagot készítő oktatási referatúra vezetője.

Mindössze annyi a pozitívum, hogy immár nem 120 százalékos a kihasználtságuk az óvodáknak, hanem csupán 101. Bár a folyamatos jelentkezések során még változhatnak az idei számok – tudtuk meg a városházán -, ám az jelzésértékű, hogy az eddigi adatok szerint tavaly 4831 apróság járt az óvodákba, idén azonban már csak 4734-en lesznek. Azaz majd’ száz ovissal kevesebb lesz Pécsen.

Még súlyosabb a helyzet, hogyha az elmúlt évtizedekre tekintünk vissza: 23 éve 5500 apróság járt a pécsi ovikba, 1999-ben is még 5200-an voltak, innen fogyott tovább a város.

Ráadásul, bár nem túl nagy mértékben, de tendenciózusan nő a sajátos nevelési igényű gyermekek száma, akikre valamilyen pszichés vagy testi nehézség miatt több időt kell fordítaniuk a nevelőknek.

A legkevesebb gyermek a Fürj utcai óvodába járhat, ott két csoportban 34-en lesznek, míg a Melinda utcai tagóvodában csoportonként 31-es átlaggal számolnak.

Bár drasztikus csökkenéstől nem kell tartani, de a szakemberek prognózisai nem adnak okot a bizakodásra, hiszen a következő öt évre a jelenlegi óvodás létszámok stagnálással számolnak. Bár erről jelenleg nincs szó, de amennyiben a rosszabb forgatókönyv valósul meg, akkor a következő évtizedben tovább szűkülhet a intézményi rendszer.

[frame]

Az ország egyharmada eltűnik?

Az 1960-as, 70-es, 80-as években évente közel 150 ezer gyermek született hazánkban, de 2001-ben már csak 97 ezer. Az elmúlt években pedig tovább romlott a helyzet, hiszen 2012-ben már csak 90 ezren jöttek a világra.

[/frame]

  • NEUTRAL

    A liberálisok megmondták : elég ebbe az országba 6.5 millió ember , de az is az ő fajtájukból!!!
    A rendszerváltás még várat magára.A birka nép meg szavazgat hol a Fideszre hol az Mszp-Szdsz-re.