Pécsen egyre több a kormányablak

A munka már el is kezdődött

Mostantól sokkal gyorsabban intézhetjük ügyes-bajos dolgainkat, a pécsi közigazgatási rendszer ugyanis a november 12-én hivatalosan is átadott három új kormányablakkal egy új szintre lépett.

hirdetés

Az uránvárosi kormányablak már több mint egy éve sikeresen üzemel, sokan ugyanis az utóbbi időkben a Kossuth téri okmányiroda helyett is inkább a Szántó Kovács János utcai hivatalt választották. November 12-én azonban egyszerre három új kormányablak is megnyitotta kapuit Pécsen. Az uránvárosi hivatal mellett most már a Kossuth téren, a volt okmányiroda helyén, Kertvárosban az Aidinger utcában, és a másfél milliárd forintból felújított vasútállomáson is intézhetjük az ügyeinket.

Páva Zsolt, Horváth Zoltán, Gál Zoltán, és Nagy Csaba átadja a belvárosi kormányablakot
Páva Zsolt, Horváth Zoltán, Gál Zoltán, és Nagy Csaba átadja a belvárosi kormányablakot

A Kossuth téri kormányablak átadóján Horváth Zoltán Baranya megyei kormánymegbízott elmondta, hogy az új, minden tekintetben megújult irodakomplexum nagy ajándék a pécsieknek, ami ugyan kicsit sokáig készült, de a „masnit most sikerült erre az ajándékra rárakni”. Hangsúlyozta, hogy míg régebben a pécsiek a gyors ügyintézés reményben a szomszédos kisvárosokba és településekre is elutaztak, addig most, az új kormányablakoknak köszönhetően végre helyben intézhetik el fontos teendőiket. Ezek a minőségi szolgáltatást nyújtó hivatalok – folytatta – egyre népszerűbbek, ezt pedig az ügyfélszámok növekedése is bizonyítja, hiszen míg 2012-ben Pécsen 100 ezer ember vette igénybe a kormányablakok szolgáltatásait, addig 2015-re ez a szám már 171 ezerre nőtt.

A munka már el is kezdődött
A munka már el is kezdődött

Páva Zsolt, Pécs polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy a 2010-ben országszerte megkezdett kormányablak-fejlesztések célja többek között az volt, hogy egy olyan modern, új, hatékony és komplex összevont közigazgatási rendszert alakítsanak ki, amelyre az embereknek már egy jó ideje igénye volt, és amely nem utolsósorban olcsó is. Pécsen ez most teljesült, a négy kormányablak összesen 67 ügyfélponttal várja ugyanis azokat a lakosokat, akik szeretnék – olykor igencsak bonyolult – ügyeiket egyszerűen és kényelmesen elintézni.

Meggyorsul az ügyintézés
Meggyorsul az ügyintézés

Gál Zoltán járási hivatalvezető mindehhez hozzátette, hogy a kormányablakok célja a pécsi emberek mindennapi gondjainak mérséklése, amelyeknek a hivatalok maradéktalanul meg is fognak felelni, hiszen csak a belvárosi kormányablakban több mint 400 ügytípust fognak kezelni az ügyintézők (az okmányirodai feladatokon kívül). Ezután kiemelte, hogy az összes új pécsi kormányhivatal teljes mértékben akadálymentesített lett, ezért ezentúl azok is intézhetik ezeken a helyeken ügyeiket, akiknek eddig erre nem volt lehetőségük.

Az Aidinger utcai kormányablak átadóján Csizi Péter országgyűlési képviselő elmondta: a kormányzat 5 éve jól döntött, mikor kimondta, hogy az embereknek fontos az, hogy ügyeiket lakóhelyükhöz közel tudják elintézni. A kertvárosi kormányablak előtt – folytatta – régebben olyan esetek is előfordultak, hogy az embereknek szabadságot kellett kivenniük, ha ügyes-bajos közigazgatással kapcsolatos dolgaikat tető alá akarták hozni. Most azonban mindez megváltozott, a hatékony kormányablaknak köszönhetően a helyiek akár napokat is spórolhatnak. Csizi Péter végezetül hangsúlyozta, hogy Kertváros 50 ezer lakosa végre érezheti a nekik régóta kijáró figyelmet, az ország legnagyobb lakótelepi kormányablaka ugyanis méltó a városrészhez, és az itt élőkhöz.

Kertváros megérdemelte a kormányhivatalt
Kertváros megérdemelte a kormányhivatalt

A kertvárosi átadón részt vett Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár is, aki Csizi Péterrel közösen indította el a volt gyógyszertár helyén épült kormányablak munkálatait. Elmondta, hogy a kormányablakok egy régóta tátongó űrt töltenek ki, amely az állam és az ügyfél között létezett ezidáig. Ezeknek a komplex, integrált hivataloknak a célja többek között az – folytatta –, hogy a tisztességes, kényelmes, egyszerű ügyintézésre vágyó magyarok bizalmát visszanyerjék. Kiemelte, hogy ugyan ma már akár 500 ügytípust is intéznek ezeken a helyeken, a kormány terve azonban az, hogy ezt a közeljövőben 1000 fölé emeljék. Emellett készülnek az otthoni ügyintézés lehetőségeit kitágító és felgyorsító intézkedések is, valamint 2017-re a jelenleg még különálló hivatalokat is szeretnék összekapcsolni.

Nagy Csaba, Csizi Péter, Kovács Zoltán, Horváth Zoltán és Gál Zoltán átadja a kertvárosi kormányablakot
Nagy Csaba, Csizi Péter, Kovács Zoltán, Horváth Zoltán és Gál Zoltán átadja a kertvárosi kormányablakot

A belvárosi kormányablak 86,8 millió forintból épült, amelyből közel 16 millió forint uniós támogatásból érkezett, az állami támogatás 65 millió forint volt, amelyet Pécs önkormányzata egészített ki.

A kertvárosi kormányablak 68, 3 millió forintból épült, amelyből szintén közel 16 milliót az Európai Unió fizetett, 52 és fél millió forintota magyar kormány. A kormányablak létrejöttéhez Pécs az ingatlan megszerzésével járult hozzá.

A kapuit hivatalosan szintén ma megnyitó vasútállomási “resti kormányablakról” itt és itt írtunk már.