Hétfőn kezdik el felújítani a Jókai teret

Szeptember 26-án indul meg a munka a hányatott sorsú Jókai téren, így három-négy hónapon belül teljesen megújulhat a burkolat. A bérlőket, lakókat, üzlettulajdonosokat külön is értesítették a munkákról. 

hirdetés

Alig másfél évtizeddel azután, hogy horvátországi mészkővel burkolták le a Jókai teret, totális burkolatcserét kell végrehajtani. Már az első hidegebb telek komoly károkat okoztak a felületben, 2003-ben próbálkoztak először felületi kezeléssel, víztaszító anyagot kentek rá. Majd amíg a garancia tartott, a kivitelező is javítgatta az összetört kövezetet, de a tízéves garanciális időszak letelte után a városüzemeltetési cég is megtette ezt.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint a tér problémája egyike az olyan nehéz örökségeknek, amelyeket még a szocialista időszakból kaptak teherként.

jókai tér, hl01
Vége lesz a botladozásnak

– Olyan hibás beruházásról van szó, amelyet javítani nem, csak felszámolni lehet, s újat kell építeni helyette – mondta.

A városvezetés szerint nem ismétlődhet meg az a szarvashiba, hogy a tartósság kárára váljék a tér esztétikai megjelenése, ezért szakértők bevonásával választottak ki az új térburkoló anyagot.

A tér tervezője és a szobrász közreműködésével határozták meg a tér új, helyi időjárási viszonyoknak ellenállóbb, de hasonló esztétikai értékekkel bíró burkolóanyagát, mely halvány vörös – rózsaszínes trentói porfír kőzet lesz, ugyanazzal a kiosztással és elrendezéssel, mint a jelenlegi burkolat.

A díszburkolat cseréjével egyidejűleg elvégzik a szükséges vízvezeték-rekonstrukciót is.

A munka szakaszos lesz, hogy egy-egy térrészt a legrövidebb ideig zárjanak le, hogy minél kevésbé nehezítsék a közlekedést. Az új burkolat végső szintje megegyezik majd a jelenlegi burkolat szintjeivel. A betegség miatt elhalt és kivágott fákat is pótolják.

Az I. ütem a tér déli részét érinti (Jókai térről a Széchenyi térre vezető déli utca). A munkálatokkal egy időben a tér déli, majd az északi részén korszerűsítik a vízhálózatot, ami miatt 1-2 órás vízhiány várható.

terkep

Szeptember 23-án, pénteken 18 órától a Jókai téren az önkormányzat, a Tettye Forrásház Zrt., a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., valamint a Biokom Nkft. képviselői várják azon Jókai téri üzlettulajdonosokat és bérlőket, akik tevékenységükkel, üzemelésükkel kapcsolatban tennének fel kérdéseket a szolgáltatók felé.

A II. ütem várható kezdése október vége, november eleje lesz, majd  pedig november végén, december elején állhatnak neki a III. ütemnek.  Az esetlegesen felmerülő kérdésekkel, észrevételekkel kapcsolatban információ kérhető a biokom@biokom.hu e-mail címen, valamint a 72/805-367-es telefonszámon.