Influenza: nagyon készülnek

Szerdán megérkezett az influenza elleni védőoltás a pécsi Népegészségügyi Szakigazgatási Szervhez: 54 ezer ampullányi ingyenes oltóanyagot hoztak. Az egész megyét ellátják. Célszerű időben beoltatni magunkat, addig, amíg nincs járvány.

hirdetés

Már keresik a páciensek az influenza elleni védőoltást Pécsett. Dr. Princz János szerint egy szezonban nála csaknem 200 ingyenes vakcina fogy el.

– Sokan érdeklődnek, mikor érkezik a védőoltás. Többen jelezték azt is, hogy szeretnének kapni a vakcinából. A jelentkezők adatait felírjuk, és ha megjön a szállítmány, akkor értesítjük őket – mondja a Pécs-somogyi háziorvos.

A vakcina szerdán érkezett meg Pécsre, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervhez, lánykori nevén az ÁNTSZ-hez. A háziorvosoknak szánt adagokat itt osztják szét.

– Kétszáznyolcvanan vannak Baranyában, egyenként nem tudjuk kiszállítani hozzájuk az oltást, ezért egyszerűbb, ha ők jönnek be hozzánk, illetve a kistérségi intézeteinkhez – mondta dr. Kassai Veronika megyei tisztifőorvos.

A védőoltás ingyenes a krónikus betegségben szenvedő gyerekek, fiatalok számára. A szérumhoz minden 60 év feletti térítésmentesen juthat hozzá. A többieknek fizetniük kell érte, a patikákban vehetik meg kétezer forintért.

Az idei orvosság háromfajta influenzatörzs ellen nyújt védelmet, így elég egyetlen oltás. A szakemberek szerint egyébként még nincs influenza járvány, így érdemes kérni az oltást, hiszen a védettség kialakulásához legalább két hétre van szükség.

Az elmúlt téli-tavaszi influenzaszezonban 2304 esetben volt influenzaszerű megbetegedés. Pécsett és környékén 175 ezer főre 619 influenzaszerű megbetegedést jelentettek a háziorvosok, ezek negyven százaléka a 15-34 éves korosztályt érintette. Idén január-februárban egy közepes intenzitású járvány is volt.

Az orvosok egyébként mindig a legrosszabb esetre készülnek, azért, hogy ne érje őket váratlanul egy komolyabb járvány. Tavaly az oltóanyagok 90 százalékát beadták. Idén még biztosabbra mennek, hiszen négyezerrel többet hoztak Baranyába, mint egy éve.