Hova tűntek az agresszív kéregetők?

Két hete él az a pécsi rendelet, amelynek értelmében kitiltották a belvárosból és az EKF alatt felújított közterületekről a padokon fetrengő, óbégató részegeket. Körtúrán teszteltük, hogy mennyire jött be a szigor. 

hirdetés

Két nappal ezelőtt, hétköznap délelőtt néztünk szét a pécsi belvárosban azok után, hogy kb. két hete már nem lehet “életvitelszerűen” a közterületeken tartózkodni. A jogszabály azokra vonatkozik, akik magatartásukkal megzavarják a közrendet, veszélyeztetik a közbiztonságot, a közegészséget és a kulturális értékeket. A tökrészegen óbégató, csoportosan a padokon fetrengő, kéregető fedél nélküliekre éppúgy vonatkozik az új előírás, mint bárki másra, aki megsérti ezeket a normákat.

Pécsi terek, életvitelszerűen élők, padok2

Munkatársunk bejárta a turisták által leginkább látogatott belvárosi helyszíneket, többek között a Széchenyi teret, a Sétateret és a Szent István teret, az Irgalmasok utcáját, a Király utcát és a Búza teret egy délelőtt során. Egyetlen – jól ismert – Király utcai kéregetővel és egy padon gubbasztó, valószínűleg ittas emberrel találkozott, utóbbival az Irgalmasok utcájában. Egyébként “minden tiszta” volt, a korábbi, megszokott galerikkal nem találkoztunk – míg két-három hete még igen.

Pécsi terek, életvitelszerűen élők, padok4

Nem gondoltuk, hogy szinte teljesen megtisztult a belváros ilyen szempontból, ezért a belvárosi kávézókban, cukrászdákban és boltokban is érdeklődtünk. A kritikus helyeknél viszont azt mondták lapunknak, hogy valóban egyre kevesebbszer kell elzavarniuk a lődörgőket, vagy hívniuk a köztereseket, rendőröket. Előbbieket egyébként közvetlen számon is tudják riasztani egy ideje a belvárosi üzlettulajok.

Pécsi terek, életvitelszerűen élők, padok5

Félő volt, hogy a külvárosokban lesz majd emiatt több csövezés, de lapunk egyelőre ilyen jelzéseket nem kapott.

Mutatóban azért találtunk egy megfáradt embert
Mutatóban azért találtunk egy megfáradt embert

Hajdu Krisztián, a pécsi hajléktalanellátásért felelős Támasz Alapítvány szakmai vezetője sem hallott újabban tömeges padon heverészésről, de azt mondja, ők kellően tájékoztatták a hajléktalanokat a szigorú szabályozásról.

– Mindenkinek elmondtuk, s kitettük a faliújságra is, hogy mi és hol tilos a rendelet hatályba lépésekor. Elfogadták, s ennek megfelelően együttműködő a túlnyomó többség – mondta kérdésünkre a szakember.

Ön mit tapasztal?

Eredmények

Loading ... Loading ...