Közgyűlés: buszok, adók, szócsaták

Számos fontos kérdésben kellett döntést hozniuk a pécsi képviselőknek, miután csütörtökön ismét ülésezett a városi közgyűlés. A témák között szerepelt buszokkal, hitelekkel, adókkal, fejlesztésekkel foglalkozó előterjesztés is.

hirdetés

A közgyűlésen a sportkoncepcióval kapcsolatos előterjesztés volt a 43. napirendi pont. Ezt követően kevésbé fajsúlyos napirendi pontokkal folytatta munkáját a közgyűlés.

Tudósításunkat befejezzük.

Frissítve (16:16)

Elfogadta az önkormányzat Pécs új sportkoncepcióját.  A 2016-ig előretekintő tervezetben elsősorban a diák- és szabadidősport erősítését tartották szem előtt annak megalkotói. Fogarasi Gábor (Jobbik) szerint eredményességi ponttáblázat alapján kellene elosztani az élvonalbeli sportágak pénzelését. Schmuck Roland (MSZP) azt mondta, a koncepció megvalósíthatósága nem látszik az anyagban. Csizi Péter alpolgármester szerint egy ilyen dokumentumnak arról kell szólnia, miként képzeli el a város a sporttal kapcsolatos viszonyrendszerét. Erre pedig választ ad a koncepció.

Frissítve (16: 01)

Komoly vita zajlott a györgytelepi program kapcsán. Gyimesi Gábor fenntartásokkal kezeli a projekt sikerét, de Kóbor József (LMP) is azt mondta, hogy sikertelen program esetén a választók emlékezni fognak rá, mire ment el a forrás. Erb József (Fidesz) és Kővári János viszont azt mondta, tenni kell valamit a környéken, s most uniós pénzből, szakmai felügyelettel erre van esély. A cél, mondta Erb, hogy példát mutassanak Európának arra, miként kell megoldani ilyen problémákat.

Frissítve (15:27)

Meghosszabbítják a közbiztonsági tanácsadó testület működését. A testület javaslatcsomagot dolgoz ki a város közbiztonsági helyzetének, a polgárok biztonságérzetének javítására vonatkozóan. A feladattal még nem végeztek, így a testület november közepéig folytathatja munkáját.

Frissítve (15:05)

Kaszinó nyílhat Pécsen. A város a Király utca 11-ben, a színházzal szemben jelölt ki ingatlant e célra. A koncessziós pályázaton az állam keres majd üzemeltetőt. Az országban tíz helyen nyílhat kaszinó, jellemzően megyeszékhelyeken. A pécsi kaszinóval kapcsolatban írt korábbi anyagunkat ide kattintva olvashatja el.

Frissítve (14:49)

Folytatódik a közgyűlés. A város egy Norvég Alapból finanszírozott pályázaton indul, amellyel a keleti belváros szociális problémákkal küzdő lakóinak segítenének. Korábban önálló cikkben számoltunk be erről a tervezett fejlesztésről.

A közgyűlés 14:30-ig szünetet tart.

Frissítve (12:52)

Nem a Tüke Busz, hanem a város veszi fel azt a hitelt, ami a pécsi buszpark további modernizálásához szükséges. Korábban úgy volt, hogy a vállalat városi kezességvállalással folyamodik az állami fejlesztési bankhoz. Az új eljárással viszont 500 milliót lehet spórolni. A pénzből jövőre vásárolnának buszokat, részben csuklós, részben szóló járműveket.

Frissítve (12:36)

Rohamléptekkel halad a munka, amely csak a városi folyószámla-hitelkerettel kapcsolatos döntéskor torpan meg. A város 4,5 milliárd forintos középlejáratú hitelt venne fel a folyószámla-hitelkeret átalakítására. Tóth Bertalan az indokokról érdeklődött. Páva Zsolt elmondta: a gazdasági tárca levélben kereste meg a várost azért, hogy javasolják a hitel kezdeményezését, így az kormányzati elvárás is egyben.

Frissítve (12:25)

Díszsírhelyet biztosít a pécsi önkormányzat Fűzy Ákos kosárlabdaedző számára. – Egész életében pécsiként dolgozott, kimagasló eredményeket ért el. A tragikus balesetben, 49 éves korában elhunyt szakvezető emléke, életpályája, tevékenysége minden pécsinek örök emlék marad. A néhai Fűzy Ákos számára történő díszsírhely adományozásával méltó módon tud az utókor is tisztelegni emléke
előtt – mondta Páva Zsolt polgármester.

Frissítve (12:16)

Változik a közterületek használatáról szóló rendelet. A jövőben külön engedély nélkül ingyen használhatják a pécsi közterületeket rendezvények céljára a pécsi önkormányzati tulajdonú nonprofit cégek, egyes civil szervezetek például termelői piacok megtartására. Pénzt kérnek majd ezzel szemben filmforgatások idején a filmkészítőktől. A bevételekből a pécsi közterületek felújítását, karbantartását finanszírozzák majd.

A közgyűlés szünetet tart.

Frissítve (11:31)

Végül kétórás vita, kéttucatnyi hozzászólás után döntöttek az adókoncepcióról. Apró módosításokkal gyakorlatilag az előre eltervezett formában szavaztak, így a korábban jelzett módon csökkenhetnek a helyi adók. Három jobboldali módosító indítványt elfogadott a többség, de az ellenzéki javaslatokat nem támogatták.

Frissítve (11:11)

Csizi Péter azt mondta: mindenki egyetért abban, hogy a pécsi vállalkozók nehéz helyzetben vannak, s ez még a válság előtt kezdődött.

A legnagyobb baj, hogy a válság előtt, míg más városok szárnyaltak, Pécset elkerülték a fejlesztések, a befektetések. Nem volt például olyan iparterület, amelyet ki tudtak volna ajánlani, ilyet nem alakítottak ki, egy ilyen kiépítését csak most, tíz évvel később tudta elkezdeni Pécs egy magáncéggel karöltve. Emellett Pécsnek nem volt befektetési portfóliója sem, ez is csak ebben a ciklusban tudott elkészülni és eljutni a befektetőkhöz. Ezért kerültek leginkább nehéz helyzetbe a pécsi vállalkozók, nem a helyi adó miatt.

Csizi arról is beszélt: az építményadó kapcsán sokan nem vallották be a szocialista városvezetés alatt ingatlanjukat. Voltak köztük városházi képviselők is. Ismert: korábban akkor is kellett adóbevallást készíteni, ha egyébként adót fizetni nem kellett.

Frissítve (10:04)

Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta, a városnak törekednie kell a vállalkozások megtartására, ugyanis meglátása szerint a helyi adó brutális megemelése miatt rengeteg cég visszaadta az ipart vagy elvándorolt Pécsről. Utalt rá: a mostani módosítások bátortalanok, s még mindig nagyobb terhek maradnak a pécsieken, mint a ciklus elején.

Schmuck Roland (MSZP) szerint igazságtalan, hogy egy 51 négyzetméteres lakás tulajdonosa kétszer annyi adót fizet, mint a 49 négyzetméteres otthonok birtokosai. Ezen a jövőben változtatni kell szerinte.

Frissítve (9:46)

Terítéken a helyi adók. A városvezetés, ahogy arról lapunk elsőként beszámolt, csökkentené a közterheket, összesen 300 millió forintot hagyna az adókat eddig is megfizető pécsiek zsebében. Páva Zsolt polgármester elmondta: a pécsiek javaslatait szem előtt tartva, szakmai szervezetek tapasztalatai, lakásszövetkezetek megjegyzései alapján csökkentik az adókat.

Tóth Bertalan (MSZP) azt mondta, minden olyan ügyet támogatnak, amellyel csökkentik a pécsiek terheit. Örömét fejezte ki, hogy több, korábbi MSZP-s javaslat is tetten érhető az új adókoncepcióban. Elmondta ugyanakkor: még nagyobb kedvezményekre lenne szükség. A szocialista javaslatokról korábban sajtótájékoztatón számolt be Tóth.

Frissítve (9:35)

A képviselőknek a pécsi múzeumokat összefogó Janus Pannonius Múzeum igazgatójának megválasztásáról kellett volna dönteniük zárt ülésen. Mivel azonban a pályázati kiírás eredménytelenül zárult, új eljárást indítanak. Információink szerint egyik pályázó dolgozata sem felelt meg a törvényi előírásoknak. Jó esetben még idén választhatnak új múzeumigazgatót.

Frissítve (9:17)

A közgyűlés zárt üléssel kezdi meg munkáját. Meixner András (MSZP) tett fel kérdést arról, mit tesz Pécs a városképrombolás ellen? Kóbor József (LMP) azt kérdezte, bedönti-e a rezsicsökkentés a Pétáv Kft.-t? Tóth Bertalan (MSZP) az iránt érdeklődött, milyen változások várhatóak a víziközmű-szolgáltatásban?

Meixner azért kért szót, mert sok félbehagyott építkezés van a városban, ezek pedig rontják a városképet. Több javaslattal is előállt, s rendeletmódosítást is javasolt. Arra biztatta a polgármestert, gondolkozzon el, mi módon lehet változtatni.

Páva Zsolt polgármester azt mondta, egyetért a felvetésekkel, de kijelentette: az ingatlanok magánkézben vannak, így a város érdemben tenni nem tud a probléma ellen. Elmondta: az önkormányzat csak közvetve, például életveszély elhárítása esetén tud beavatkozni.

Korábban írtuk:

Várhatóan teljes létszámmal fordul rá az utolsó évadjára a mostani közgyűlés. A testület előtt félszáz döntést kívánó ügy szerepel a csütörtöki ülésen, s a fajsúlyos kérdések, no meg az idei ősztől valószínűleg egy éven át tartó kampányhangulat határozza meg a vitákat ellenzék és városvezetés között.

A szocialisták például biztosan hallatni fogják hangjukat. Ahogy arról beszámoltunk, a városvezetés 300 millió forinttal csökkentené az adókat jövőre, de ezt a szocialisták keveslik. Szerintük 1-2 milliárdos mínusz is beleférne.

50 ügy: húzós nap, sok vitával

Döntenek arról is, hogy a belvárost Kertvárossal összekötő felüljáró felhajtóágára több pénzt adnak. Mint beszámoltunk róla, kész horror, amit találtak a felújítás kivitelezői.  Csak az út megbontása után derült ki, hogy ezer sebből vérzik az építmény; annak építése során, majd a kilencvenes években elvégzett felújításakor is hibáztak az akkori “szakemberek”.

Szóba kerül a Tüke Busz is. A város négymilliárd forintos hitelt venne fel buszok vásárlására még idén, ezért közbeszerzési eljárást indít. A témát nyilván nem hagyják szó nélkül az ellenzéki képviselők sem.