Lemondott Baranyáról Tóth Bertalan?

Két baranyai politikus került a szocialista párt vezetőségébe; Tóth Bertalan pedig le is mondott a baranyai elnökségéről is, így nagy kérdés, hogy mit tud tenni a városért, ha inkább Budapestre koncentrál. Korábban pécsi önkormányzati képviselőségéről is lemondott.

hirdetés

A pécsi Tóth Bertalan lett az MSZP parlamenti frakcióvezetője, míg egyik helyettesének a komlói Szakács Lászlót választották meg szerdán. A korábban pécsi alpolgármesterként tevékenykedő Tóth megválasztása után lemondott a szervezet Baranya megyei elnöki posztjáról.

Az általunk megkérdezett két pécsi politológus véleménye megoszlik arról, hogy az országos politikában való megmártózásuk következményeként mennyire tudják a későbbiekben képviselni szűkebb pátriájuk érdekeit.

Horváth Csaba politológus úgy véli, hogy egykori tanítványa, Tóth Bertalan képes lesz a helyi ügyekre is koncentrálni.

– Régóta ismerem, sok energiával rendelkezik. Frakcióvezetőként nyilván több lesz a munkája, de nem fogja elhanyagolni a várost. Ő annak az új generációnak a tagja, amelyre a baloldalnak égető szüksége lenne – fogalmazott a politológus.

Ennek mindenesetre ellentmond az a tény, hogy korábban az önkormányzati képviselőségétől is megvált, bár érhető, hiszen előtte még az ülések közel negyven százalékán nem jelent meg, ötödükről pedig a munka közben távozott. A hírek szerint összesen 3 594 240 forintot vett fel érdemi munka nélkül – számolták ki a városházán.

Kákai László szerint a rendszerváltástól kezdve a baloldalon komoly pozíciókat töltöttek be baranyai politikusok az országos politikában, elég csak Toller Lászlóra vagy Szili Katalinra gondolni. Ám a vezető baranyai szocialisták vagy nem voltak elég erősek a párton belüli belső lobbicsatározások során, vagy a nagypolitikát tekintették céljuknak és nem figyeltek Pécsre.

Szerinte ennek fényében Tóth is csupán egy lehetőség a pécsiek képviseletére, hiszen volt már pécsi igazságügyi miniszter, alkotmánybíró, házelnök, de tartós fejlődési pályára egyikük sem tudta hozni a várost.

– A két baranyai politikusnak az MSZP új vezetőségébe való kerülése a párton belüli hatalmi  versengésnek az eredménye. Az csak később derül ki, hogy Tóth és Szakács valóban alkalmas-e a lobbipozíció a betöltésére vagy sem. De most nem erősödött a pécsi-baranyai lobbi  – mondta.