Így épül a giga ló Pécsett

Leonardo lova01

hirdetés

A Széchenyi téren, Hunyadi lovasszobra előtt fog állni Leonardo da Vinci gigantikus méretű, 13 tonnás lova. Kedden már el is kezdték az építését, ami előfutára az Európában pécsi formájában még soha be nem mutatott Leonardo-kiállításnak. A Sforza Kolosszuson közel egy hétig folyamatosan dolgoznak. Jövő hétre viszont már állni fog.

Mint azt Magyar Attila, a kiállítást szervező Janus Pannonius Múzeum gazdasági vezetője lapunknak elmondta, kedden reggel a talapzat felépítésével kezdődött el a munka, ehhez egy kamionban hozták az alkatrészeket. A hét során egy másik nyergesvontató érkezik immár a ló részeivel.

Leonardo lova06

– A munka jövő hétfőig vagy keddig tart majd, a szobor ünnepélyes átadására pedig 27-én kerül sor egy kisebb ünnepség keretében. Azért ezen a napon, mert ez névadónk, Janus Pannonius halálának évfordulója – mondja az idén 110 éves múzeum gazdasági vezetője.

A ló egészen októberig hívogatja a pécsieket és a városba érkezőket kiállításra. A hatalmas anyag 1500 négyzetméteren – a Martyn Ferenc Múzeumban és a Magyar Modern Képtárban – kápráztatja majd el a látogatókat.

Leonardo lova05

A művész közel száz darab, mérethű találmányát, többek között az általa tervezett automobilt mutatják be április 15-től. Még kalkulálják a belépődíjakat, de a tervek szerint a felnőttek 3000, a diákok, nyugdíjasok 2000 forintért tekinthetik meg a kiállítást, de lesznek csoportos kedvezmények, családi jegy is. A Tüke-kártyával rendelkező pécsiek is külön kedvezményekre számíthatnak.

Leonardo lova03