Még hetekig tarthat a Schadl-ügy vizsgálata a PTE-n

Külön bizottság vizsgálja azt jelenleg is a Pécsi Tudományegyetemen, hogy hány hallgatónak, és hány esetben intézhetett Schadl György olyan vizsgát, amit tudás, vagy akár a vizsgán való megjelenés nélkül is abszolváltak – derül ki a 24.hu, a Népszava információi alapján írt cikkéből.

A Schadl-ügy kapcsán kirobbant vizsgabotrányról korábban már a PécsMa is beszámolt. Mint ismert, a végrehajtói kar korábbi vezetője elintézte, hogy Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám vizsga nélkül kaphasson érdemjegyet a PTE jogi karán. Azóta már az érintett tanársegéd, Mészáros Pál Emil is elismerte az esetet, az egyetem pedig fel is függesztette vizsgáztatási jogát, egyúttal belső vizsgálatot indított az ügyben.

A Népszava megtudta, hogy a PTE-n meglehetősen komolyan veszik az ügyet, a vizsgálat ugyanis még mindig tart. Miseta Attila, az egyetem rektora nyilatkozott is a lapnak.

– Egy ad hoc bizottság vizsgálja, hogy a jogi karon hány hallgató számára és Schadl hány esetben intézett olyan vizsgát, amit a jelentkező tudás, sőt, néha megjelenés nélkül abszolvált – árulta el Miseta.

A rektor azt is elmondta, hogy bár eredetileg február elején akarták elkészíteni a bizottsági jelentést, azonban a „jelenlegi kilátások azt mutatják”, hogy még hetekig el fog húzódni a vizsgálat.

Mészáros mellett még Kovács Bála, a jogi kar dékáni hivatalának vezetője is érintett lehet az ügyben, Miseta szerint már mindkettejüket meghallgatták. Az egyetem vezetője leszögezte, hogy, ha szakmaetikai vétségeket tárnak fel, akkor az elkövetőkre fegyelmi eljárás vár, ha azonban felmerül a bűncselekmény gyanúja, akkor feljelentést fognak tenni a nyomozóhatóságoknál is.