Nagyüzemi termelés van a Ledinánál

Január 1-jével elindult a termelés Pécs legújabb kerámiagyárában, a jelenleg 115 főt foglalkoztató Ledina Kerámia Kft. üzemében. A napokban elindul webáruházuk is, jövő hónapban nyit az első mintabolt a gyáron belül. Közben tucatnyi helyen pályáztak, óriási fejlesztések vannak kilátásban. Olajozottan halad minden.

hirdetés

A Zsolnay volt dolgozóit foglalkoztatva immáron a szakma legjobbjai dolgoznak a Ledinánál, a legjobb minőségű kerámiákat előállítva.

A vezetőség októberi sajtótájékoztatóján sokmilliárdos befektetésekről számoltak be. Az első ütemben egy kétmilliárdos, novemberben megvalósult fejlesztés keretében január 1-jével megindulhatott a finomkerámia termelés.

A Ledina Kft. érdeklődésünkre elmondta, a legújabb termékfejlesztéseket már több online felületen reklámozták, és napokon belül a webshop is elindul – bár megrendelés esetén már jelenleg is kiszolgálják a vevőiket. Ráadásul februárban az első bolt is megnyílhat a gyáron belül, amely csak az első lesz az országban – a tervek között szerepel még, hogy mintaboltokat nyissanak a többi itthoni nagyvárosban is.

ledina kerámia, hl03
Erdei Viktor, a Ledina, és Takács István, az Anidel ügyvezetője az októberi sajtótájékoztatón

Egy nyolcmilliárdos, zöldmezős beruházásról is szó esett tavaly, egy újabb üzemcsarnokot alakítanának ki. A Ledina tájékoztatása szerint ez a fejlesztés napirenden van, de a cégcsoport tulajdonosai egyelőre külföldi befektetőkkel tárgyalnak. A Zsolnay név kapcsán kirobbant viták nyilvánvalóan érintik a Ledinát is, bármennyire próbálnak elhatárolódni a névhasználati kérdésektől. Amíg ezek a jogi kérdések nincsenek teljesen tisztázva, érthetően nem szeretnék teljes mértékben elkötelezni magukat az új kerámiagyár mellett. Éppen ezért teljes arculatváltásra készülnek a jövőben. Ez elsősorban az épületkerámiát fogja érinteni.

A nagy mértékű bővítéssel párhuzamosan nagyobb munkaerőre lesz szükség, ez már elhangzott ősszel is. Az ott beharangozott új képzési központ kialakítása elsődleges feladat, a megszervezéshez állami pályázatokon vesz részt a Ledina.

ledina kerámia, hl05
Az üzemcsarnok már elkészült, január elsejével folyik a termelés

Hasonlóan, pályázaton keresztül szeretnének forrásokhoz jutni, amiből azokat a csúcstechnológiás berendezéseket szereznék be. Sőt, 6 millió euró értékben nyújtottak be egy brüsszeli pályázatot, ennek eredményét január végéig várják.

A Ledina
A cég azoknak a dolgozóknak nyújtott – és nyújt most is – munkát, akik tavaly júniusban tömegesen felmondtak a Zsolnay Manukfaktúra gyárában. A száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő cég hosszú pereskedésbe kezdett a Zsolnay Manufaktúra szír-svájci tulajdonosával. Majd szeptemberben a magántulajdonban lévő Anidel Projekt Kft. vásárolta meg a céget az önkormányzattól.

  • kisss

    Lemezradiátorokat gyártanak?
    Porcelánból?