Megy az E.ON, de nincs gáz

Nemsokára mástól kapjuk a gázt

Visszaadja a engedélyét az E.On lakossági gázcége – közölte az Index.hu. Egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik cég veheti át az pécsi ügyfeleket, de sanszos, hogy a terjeszkedésbe kezdő Főgáz lesz a befutó.

hirdetés

A cég pénteken hivatalosan is megkereste a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt azzal a kérelemmel, hogy visszaadja a lakossági egyetemes gázszolgáltatói engedélyét. A hivatal ezt követően kérhet ajánlatot, de ha nincs, akkor dönthet arról, hogy mely vállalat veheti át az E.ON ügyfélkörét, s bár a váltásnak az időpontja még nem ismert, nagyon valószínű, hogy a Főgáz lesz az új pécsi szolgáltató.

Az állami Első Nemzeti Közműszolgáltatóhoz tartozó Főgáz ugyanis alig néhány hete indította el országosan is szolgáltatását, és nyitotta meg első ügyfélszolgálati pontját a Jókai utcai postán. Ugyanakkor itt csupán egyetlen munkatársuk fogadja az ügyfeleket, ami alighanem édeskevés lesz akkor, ha a régióból elmegy az E.ON gázos részlege. (Lapinformáció szerint a folyamat nem érinti az E.On csoport árampiaci ügyfeleit, illetve nem érinti a gáz versenypiaci ügyfeleit sem, számukra a vállalatcsoport az eddigiek szerint biztosítja a szolgáltatást).Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mi lesz az E.ON dolgozóival.

Korábban a GDF Suez döntött úgy, hogy kivonul, és megszünteti szabadpiaci földgáz-kereskedelmi tevékenységét Magyarországon, és a MET Magyarország Zrt. veszi át a szabadpiaci gázkereskedelmi portfólióját. Pécsen ezért közös megegyezéssel megszüntették az önkormányzattal kötött, a város számára igen előnyös szerződést.

Várhatón jövőre a nemzeti szolgáltató az árampiacra is belép, majd pedig következő, ám ennél jóval bonyolultabb lépést jelentene a távhőszolgáltatás elindítása, hiszen e területen többféle díjszámítási módot használnak, és közel 100 cég látja el ezt a feladatot országszerte. A cél az, hogy végül egyetlen rezsiszámlát kapjanak az emberek.

Az E.ON közleménye:

Az E.ON új üzleti stratégiájának következő lépéseként az E.ON Energiaszolgáltató Kft. visszaadja a lakossági egyetemes gázszolgáltatási engedélyét

“Április 24-én az E.ON Energiaszolgáltató Kft. hivatalos kérelemmel fordult a Magyar Energetikai- és Közműszabályozási Hivatalhoz, hogy vonja vissza az E.ON Energiaszolgáltató Kft. egyetemes gázszolgáltatói engedélyét. A hivatal az eljárási rend szerint jogosult ezen esetben más szolgáltatóktól ajánlatokat bekérni az – elsősorban lakossági ügyfeleket magában foglaló – ügyfélkör átvételére, és azok alapján kijelölni azt az új társaságot, mely a jövőben az érintett lakossági ügyfélkör számára a gázszolgáltatást biztosítja. Amennyiben nem érkezik ajánlat, a hivatal jogosult az új szolgáltató kijelölésére.

Ez a folyamat nem érinti az E.ON csoport árampiaci ügyfeleit (sem lakosságit, sem versenypiacit), illetve nem érinti a gáz versenypiaci ügyfeleit sem, számukra a vállalatcsoport az eddigiek szerint biztosítja a szolgáltatást.

Az E.ON döntése része annak a stratégiai portfolió-átalakítási folyamatnak, amelyet a tavalyi év folyamán indított a vállalatcsoport a fenntartható működés, a minőségi, értéknövelő és biztonságos szolgáltatás érdekében. Ügyfeleiért az E.ON a jövőben az energiaellátást biztosító korszerű hálózatok további fejlesztése és kiemelten biztonságos üzemeltetése mellett új, innovatív energetikai megoldások kidolgozására és bevezetésére fókuszál. Ezen belül külön kiemelt hangsúlyt fordít a vállalat a kis-, közepes- és nagyvállalati ügyfélkör áram- és gázellátására, az ügyfelek speciális igényeire kidolgozott energetikai megoldásokra, a partnerségre, valamint az energiaipar nemzetközi innovációinak hazai bevezetésére.

Az E.ON egyetemes gázszolgáltatásra jogosult ügyfélkörének átadás-átvételi folyamata az érintett ügyfeleknél a szolgáltatás minőségét nem érinti. A szolgáltató-váltással kapcsolatos teendőkről, változásokról a megszokott formában, időben és teljes körűen tájékoztatja fogyasztóit a társaság. A vállalatcsoport minden szakmai támogatást megad a folyamat zökkenőmentes lebonyolítása érdekében mind a hivatal, mind az újonnan kijelölt engedélyes részére.

Az E.ON gázpiaci lakossági ügyfelei kapcsolatban maradnak az E.ON munkatársaival, hiszen területileg illetékes rendszerüzemeltetőként továbbra is az E.ON helyi leányvállalatai végzik többek között a hálózat karbantartását, fejlesztését, illetve a mérőórákhoz kapcsolódó egyéb feladatokat is.”