Mellár: nincs garancia arra, hogy betartják a szavukat a balliberális szövetségben

Balról jobbra: Gyimesi Gábor (Jobbik), Péderi Tamás (Momentum), Mellár Tamás (Mindenki Pécsért Egyesület), Péterffy Attila, Kunszt Márta (DK), Gulyás Emil (MSZP), Molnár Géza (Forum Sopianae Egyesület)

Az MSZP-P-s politikus irányította Mindenki Pécsért Egyesület, a szocialista politikusokat legutóbb is segítő Forum Sopianae Egyesület, valamint a DK, az MSZP, a Jobbik és a Momentum vasárnap tartott sajtótájékoztatót arról, hogy együttműködnek. Az is kiderült, hogy Mellár Tamás (MSZP-P) szerint nincs garancia arra, hogy be is tartják, amit most mondanak. Mellár egyébként korábban azt mondta, hogy erkölcstelen ellenzéki mutyiban nem vesz részt, a mecseki fairtási botrányba keveredő Péterffy Attila pedig alkalmatlan a városvezetésre.

hirdetés
Uránia Mozi

Péterffy Attilához hasonlóan a tavaly „függetlenként” kampányoló, MSZP-P-t erősítő Mellár Tamás elmondta, a sajtótájékoztató célja annak bejelentése, hogy létrejött egy választási szövetség a Mindenki Pécsért Egyesület égisze alatt, hogy leváltsa a városban a jelenlegi, fideszes vezetést.

A Mellár szerint valójában nem független, hanem MSZP-közeli Péterffy Attila pedig már arról beszélt, hogy az elmúlt hetek munkájának egyik eredménye, hogy képesek lesznek leváltani a Fideszt, valamint van már programjuk és vannak jelöltjeik is, de sem a konkrét program részleteiről, sem a jelöltekről nem mondott semmit. 

Ezután a Jobbik, a Momentum, a DK, és az MSZP baloldali képviselői erősítették meg támogatásukat, majd aláírták az együttműködést.

A tetszhalottnak tűnő, korábban az MSZP-s polgármesterjelöltnek kampányoló Forum Sopianae Egyesület elnöke, Molnár Géza arra a kérdésünkre, hogy miért nem hallani róluk szinte semmit és mindig csak a választás idején bukkannak fel, azt mondta, hogy ők egy kicsi, nem politikai szervezet, akik sokszor a háttérbe húzódva dolgoznak.

Mint köztudott, 2014-ben a Forum mellett még nyíltan vállalták az MSZP támogatását a baloldali jelöltek, a pártok szerepeltek a szavazólapjukon, most azonban éppen arra készülnek, hogy egyáltalán ne legyenek észrevehetőek a pártok a szavazólapon. A szocialista Gulyás Emil az ezzel kapcsolatos kérdésünkre, miszerint mi az oka annak, hogy az előző önkormányzati választással ellentétben most egy egyesület mögé bújva indítanak jelölteket, azt felelte, ez a forma adja a legnagyobb lehetőséget arra, hogy leváltsák a Fideszt.

Ismert az is, hogy Mellár Tamás pár hete még teljesen alkalmatlannak tartotta a balliberálisok jelöltjét Pécs vezetőjének, most azonban már arról szólt, hogy ő az esélyes, és a politika „kompromisszumok művészete”. Elmondta, az általuk – szintén ki nem fejtett – 5 pontban megfogalmazott „értékrendet” kellett aláírnia Péterffy Attilának ahhoz, hogy támogassák, és így már bíznak is benne.

A MSZP-P-frakciószövetségbe a megválasztása után 1 hónappal beülő Mellár Tamást ugyanakkor arról is kérdeztük, mi a véleménye arról, hogy a pécsiek 5 évre választják a városvezetést, ők nem másíthatják meg a szavazatukat, ha egy hónappal a választások után kiderül, az általuk támogatott jelölt mégsem tartja be ígéreteit.

Mint mondta, ez egy bizalmi kérdés, nincsen garancia arra, hogy tartják majd magukat a most ígértekhez, de egyelőre nem gondol erre az eshetőségre. Hozzátette, ha mégis így lenne, akkor majd „indítanak valamilyen akciókat, szankciókat vezetnek be”. 

Egyébként az LMP alázásával indult a balliberálisok sajtótájékoztatója: a momentumos Nemes Balázs készített fotót az egybegyűltekről megkérve őket, hogy mosolyogjanak. A DK-s Kunszt Márta erre azt mondta, „valami vicceset mondjál”, mire a felelet ez volt: LMP. Erre az ellenzéki tábor nevetésben tört ki.

A balliberálisok szerint ők egyébként az LMP-nek is szóltak, de ők nem reagáltak nekik, viszont a DK-s Kunszt Márta szerint ők „jó szándékkal” várják őket.