Nem állt meg a munka, tovább szépül a Rózsakert

Nem állt meg a munka a Rózsakertben, a felújítási munkákat alig befolyásolta a koronavírus-járvány – olvasható a Pécsi Egyházmegye honlapján.

Jelenleg a volt borozónál folyik a munka a pécsi Rózsakertben. A beruházást a járvány szinte alig befolyásolta, mivel a terület aránylag nagy, jól elkülönülve tudtak haladni az ott dolgozó szakemberek – számol be a munkákról a Pécsi Egyházmegye.

hirdetés

Mint írják, a színpadrészen elkészültek a fatartók és egy kisebb kiszolgáló épület.
Készül egy vizesblokk is a leendő rendezvények idejére, ez a kertből lesz megközelíthető.

 

A szakemberek folyamatosan javítják a kerítést is, volt, ahol a fa gyökerei miatt teljesen elbontották azt, tervezik továbbá, hogy egy beton támfallal megerősítve újraépítik. A meglévő kerítés melletti fán pedig ifjító metszést végeztek, ez megakadályozhatja a kidőlést, de a bontás idejére a biztonság kedvéért ki is kötötték.

Elkészült a pincéből a kertbe vezető lépcső védőépülete, megtörtént a pincerész szigetelése. Készül az itt lévő lépcső új kőkorlátja.

A tereprendezés, burkolatépítés Ezek után kezdődik.

A tavaly márciusban megkezdett építési munkák várhatóan idén szeptember közepén fejeződnek be, ősszel növényeket ültetnek majd.

 

A Pécsi Egyházmegye beruházását hazai forrásból, kormányzati támogatásból fedezi. A teljes kivitelezés a Rózsakert és a borozó felújításán túl a szomszédos Janus Pannonius u. 8. szám alatti műemlék épület felújítását is magába foglalja, mely az Egyházmegyei Könyvtárnak ad majd helyet.

A két beruházás költsége megközelíti a 700 millió forintot.

A Rózsakert egy olyan éjszakára zárható parkká alakul, amelyben napközben mind a pécsiek, mind a turisták megpihenhetnek, elcsendesedhetnek, a kert alkalomadtán kisebb kulturális rendezvényeknek is helyet adhat majd. Az egykori borozó helyén a Pécsi Püspökség ajándékboltot nyit, ahonnan felsétálhatunk közvetlenül a parkba.

A Rózsakert felújításáról és megszépítéséről korábban itt írtunk.

A képek forrása: Harasztovics Arnold/PME

hirdetés

Hirdetés