Sokan pályáznak Pécsre

Esélyes, hogy nyolcan mérkőznek majd meg a polgármesteri székért, és majd’ minden körzetben hét induló lehet az önkormányzati választáson.

hirdetés

Szeptember 8-a, vagyis az aláírásgyűjtő ívek leadásának utolsó napja előtt már annyi bizonyos, hogy a hétfő délelőtti állás szerint 7 polgármesterjelölt lesz már a választáson: a Fidesz-KDNP Páva Zsoltot, az ÖPE Kővári Jánost, a Modern Magyarország Mozgalom Tukora Gábort, a Jobbik Gyimesi Gábort, az LMP Keresztes Lászlót, míg a Forum Sopianae Egyesület, az MSZP és az Együtt-PM Kovács Ágnest indítja a posztért. Elképzelhető, hogy lesz egy nyolcadik aspiráns is a függetlenként induló Haraszty Gábor személyében, aki saját bevallása szerint két éve határozta el, hogy “polgármester lesz”. Egyelőre őt még nem vették nyilvántartásba. FRISSÍTÉS: hétfő délután még egy független jelölt bejelentkezett, Komáromi István, volt MSZP-s is indulna a posztért, így nyolcan vezetnék a várost.

A sorból hiányzik a DK, ők azonban nem küldenek csatába saját jelöltet, szóban támogatják állítólag Kovács Ágnest, amiről viszont nem állapodtak meg senkivel.

Göndöc András, a Baranya Megyei Területi Választási Iroda vezetője elmondta, a pécsi választási bizottság hétfőn délután fél ötkor ül össze, és véglegesíti az indulók névsorát. Ezt követően pedig már nem lehet aláírást gyűjteni a jelöltek számára. Hozzátette, kedden ismét tanácskozik a bizottság, akkor sorsolják ki, hogy milyen sorrendben szerepeljenek a jelöltek és a szervezetek a szavazólapon.

A 19 pécsi egyéni választókerületben ugyanakkor szinte kivétel nélkül ott vannak a volt MSZP-s miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc által vezetett DK aspiránsai – egy visszalépőjük is ugyanakkor van. A megszorításairól elhíresült Bokros Lajos fémjelezte MOMA 17 körzetben leadta már az íveket, sok helyen pedig már nyilvántartásba is vették a jelöltjüket – de e pártnál is találtunk visszalépőt.

Az elsők ugyanakkor a fideszesek voltak, hiszen már augusztus végén megvolt a teljes névsor, de az ÖPE is iparkodott, és másodiknak gyűjtötték össze az aláírásokat.  A Jobbik és az LMP nem kapkodta el, hiszen az aspiránsaik többségéről még nem született döntés, azaz csak a napokban adhatták le az ajánlóíveiket.

A MSZP-sek, az Együtt-PM-mel és a Forummal karöltve szintén minden körzetben leadták az íveket, de az 1-esben és a 4-esben később sikerült ez, mint a többiben. A Szociáldemokraták két jelölttel próbálkoznak –   indulásuk még nem biztos -, és három független is lehet azok között, akik megmérettetik magukat októberben.

Eddig – hétfő délelőttig – egyébként csak a Fidesz-KNDP adta le a kompenzációs listáját, míg a többiek csak hétfőn viszik, vitték be a listájukat. Ez két dologra utalhat a szakemberek szerint, vagy az utolsó pillanatig egyeztettek a jelölőszervezetek a névsorról, vagyis most sikerült csak megegyezniük, vagy taktikai okból a végső pillanatig titokban akarták tartani az azon szereplők személyét.