Rosszak voltak a zsaruvideók

Megszólalt a polgármesteri kabinetiroda is a rendőrség által prevenciós céllal készített kisfilmek ügyében. Mint írják, elképesztően rossz videók készültek. 

hirdetés

Mindössze egy hónapja mutatta be a rendőrség a nők elleni erőszakról készített, Selfie című rövidfilmeket, ám azóta számos civil szervezet tiltakozott ellenük, miközben petíciót indítottak a vetítésük ellen. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság által indított „A biztonságosabb Pécsért” elnevezésű program keretében készített filmek mottója ugyanis az volt, hogy “Tehetsz róla, tehetsz ellene”.

Ez pedig a tettes felelőssége helyett az áldozat szerepét hangsúlyozza. A videókat először nem akarta visszavonni a rendőrség, mert a cél az volt, hogy a pécsi nők figyelmesebbek és óvatosabbak legyenek, az üzenet pedig szerintük nem félreérthető.

Pintér Sándor belügyminiszter ellenben a minap leszögezte, a rendőrség nem vetíti a Selfie című kisfilmeket a pécsi középiskolákban, azokat a rendőrség saját honlapjáról eltávolította, miután “nem teljesítették a velük elérni kívánt, vitathatatlanul nemes célt”.

A polgármesteri kabinetiroda közleményben üdvözölte a döntést, mivel szerintük is helytelen lett volna levetíteni az iskolákban azokat, mert az áldozatokat teszik felelőssé a velük szemben elkövetett erőszakért, miközben az erőszaktevőkről szót sem ejtenek

 

[box title=”Közlemény: Pécs üdvözli, hogy nem vetítik az iskolákban a félresikerült rendőr-videókat” box_color=”#e5bebe”]

Álláspontunk szerint helytelen lett volna vetíteni a pécsi középiskolákban azokat a rendőr-videókat, amelyek az áldozatokat teszik felelőssé a velük szemben elkövetett erőszakért, miközben az erőszaktevőkről szót sem ejtenek.

Üdvözöljük és megnyugtatónak tartjuk Pintér Sándor belügyminiszter vasárnapi bejelentését – amelyet Páva Zsolt polgármesternek írt levelében is megerősített -, miszerint nem vetítik a középiskolákban az elképesztően rosszul sikerült, az elkövető helyett az áldozatot hibáztató és felelőssé tevő rendőr-videókat, vagyis a „Selfie” című kisfilmeket.

Mint ahogy azt Székely László ombudsman állásfoglalása is megállapítja – nem beszélve számos szakmai szervezet és a nők véleményéről – „a rendőrségnek el kell kerülnie az áldozatok hibáztatását, hangsúlyosabbá kell tennie érdekeik, méltóságuk védelmét és ezzel párhuzamosan az elkövetők vitathatatlan, megoszthatatlan felelősségét a bűnmegelőzést szolgáló tevékenységében”.

Az alapvető jogok biztosa szerint a körültekintő eljárásra azért van szükség, hogy „a prevenció ne erősítse az áldozatokkal szembeni esetleges előítéleteket, és a valódi problémákra irányítsa a közvélemény figyelmét”. Messzemenően egyetértünk az ombudsmani állásfoglalással is. Úgy véljük, a nőkkel, illetve az áldozatokkal szemben méltatlan az a fajta megközelítés, amely az említett filmekben látható.

Polgármesteri Kabinetiroda

[/box]