Országos rák gyógyítóközpont lesz Pécs

A rettegett, halálos kór ellen indít teljes támadást a Pécsi Tudományegyetem. Egy új, kétmilliárdos fejlesztésnek köszönhetően megújul az onkoterápiás központ gépparkja, miközben a betegek is 21. századi körülmények között gyógyulhatnak. A cél, hogy Pécs országos gyógyítóközpont legyen.

hirdetés

Az elmúlt évben kezdték a 400 ágyas klinika teljes felújítását, s bár a munkák még nagyban zajlanak, immár egy újabb, ezúttal az Édesanyák útján lévő onkoterápiás központ rekonstrukciója indulhat el. A rák minden korosztályt és társadalmi réteget érint, a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a legfőbb halálozási ok. A daganatos megbetegedéseknél a korai felismerés mellett a korszerű eszközök bevetése is elengedhetetlen a hatékony gyógyítás érdekében. Jellemző adat, hogy a Pécsi Tudományegyetemen a tavalyi adatok szerint évente 72 ezer járóbeteget és 9,5 ezer fekvőbeteget kezelnek rák miatt. A PTE egy pályázati sikernek köszönhetően kétmilliárdot áldozhat onkoterápiás fejlesztésekre.

Ilyen most…

– 2009-ben kötöttek stratégiai együttműködést az egyetemmel, eldöntötték: megpróbálnak minden lehetőséget megteremteni a fejlesztéseknek, s azokat összehangolni a városi tervekkel. Látható, hogy 21. századi oktatás, gyógyítás folyik, múlt századi körülmények között – mondta Csizi Péter, Pécs alpolgármestere az fejlesztésről szóló sajtótájékoztatón. – Pécsett megújult a Lánc utcai rendelő, a mentőállomást fejlesztik, valamint zajlik a 400 ágyas klinika rekonstrukciója, most pedig az onkoterápiás intézetre kerül a sor. A cél az, hogy Magyarország gyógyítóközpontja legyen Pécs.

Ilyen lesz az intézet

A klinikai központ főigazgatója, Decsi Tamás elmondta: mérföldkő a mostani pályázat a klinika életében, az intézet korszerűsítése során teljesen új, a betegek igényeinek megfelelő épületet alakítanak ki, s új sugárterápiás eszközöket vásárolnak.

A kétmilliárdos pályázat keretében lineáris gyorsítót, a pontosabb besugárzáshoz szükséges eszközt, testen belüli gyógyításra alkalmas készüléket, a legmodernebb kemoterápiás rendszert vásárolnak.

Az intézetet vezető, dr. Mangel László közölte: nagyjából egymillió fős populációra vonatkozólag van ellátási kötelezettségük, a géppark modernizálásával az eddigi gyógyítási lehetőségeik bővülnek.

A munkát még idén novemberben elkezdik, várhatóan 2015 nyarára fejezik be.